Общото събрание на ООН подкрепи членството на Палестина, България гласува с „въздържал се“

https://svobodnoslovo.eu/svyat/obshtoto-sabranie-na-oon-podkrepi-chlenstvoto-na-palestina-balgariya-glasuva-s-vazdarzhal-se/133488 SvobodnoSlovo.eu
Общото събрание на ООН подкрепи членството на Палестина, България гласува с „въздържал се“

Общото събрание на ООН одобри резолюция, с която приема Палестина за 194-ия член на световната организация. По-рано САЩ наложиха вето на тази резолюция в Съвета за сигурност.

Палестина е наблюдател без право на глас в глобалния орган от 2012 г. насам. Новата резолюция ще й предостави „нови права и привилегии“, както и пълноправно членство, ако бъде одобрена от Съвета за сигурност. Резолюцията беше приета със 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържали се“, сред които и България.

Общото събрание на ООН подкрепи членството на Палестина
Резултати от гласуването на Общото събрание на ООН на резолюцията за Палестина. Източник: ООН

Заместник-посланикът на САЩ Робърт Ууд заяви, че правителството му се противопоставя на резолюцията, което означава, че Вашингтон отново ще наложи вето на палестинското членство в ООН, както направи миналия месец.

Резолюцията от петък подчертава „дълбокото съжаление и загриженост“ на Общото събрание, че САЩ са наложили вето на приемането на Палестина на 18 април и призова съвета да „преразгледа въпроса благоприятно“ в съответствие с Хартата на ООН и решенията на Международния съд.

Общото събрание изрази своята „непоколебима подкрепа за решението за две държави – Израел и Палестина, живеещи рамо до рамо в мир и сигурност в рамките на признатите граници, основани на границите отпреди 1967 г.“

Израелският посланик Гилад Ердан обвини Общото събрание, че „реже Хартата на ООН с това гласуване“, докато режеше копие от документа чрез шредер за хартия на подиума пред делегатите на организацията. След като наряза Хартата, се обърна към присъстващите с думите: „Как не ви е срам“.

По време на дебата в Съвета за сигурност миналия месец Ердан описа Палестинската автономия, която управлява Западния бряг, като „образувание, подкрепящо тероризма, което не заслужава никакъв статут в ООН“. Израел също се закани да унищожи напълно „Хамас“, която управлява Газа.

След като упражни ветото си миналия месец, американският посланик Ууд заяви, че действията на САЩ „не отразяват противопоставянето на палестинската държавност, а вместо това са признание, че то ще дойде само от преки преговори между страните“, добавяйки, че Палестина не може да се присъедини към ООН, докато Хамас контролира Газа.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини САЩ, че държат Съвета за сигурност за „заложник“ заради събитията в Близкия Изток. Той добави, че признаването на палестинската държава и членството й в ООН ще „изравнят началните преговорни позиции на страните“.

1200 израелци загинаха при сраженията между „Хамас“ и израелската армия на 7 октомври. Повече от 34 000 палестинци, половината от които деца, бяха убити в последвалата израелска офанзива, която в момента е насочена към град Рафах в южната част на Газа.

https://obektivno.bg/

4 Коментара

свободен

3 months before

С ТОВА СИ ДЕЙСТВИЕ ПОЛИТИЦИТЕ НИ ПОДСТРЕКАВАТ АРАБИТЕ В БГ КЪМ НАСИЛИЕ.

Коментирай

Посетител

3 months before

А, бе... поне сме се въздържали. Щото можеше да гласуват против...

Коментирай

Иван Пеев

3 months before

Да не забравяме, че страната ни е признала държавата Палестина още прид повече от 30 години! Сегашното ООН е пародия на световна организация. Важното е всички страни да признаят независимата държава Палестина, и тогава на евреите ще им се стъжни - трябва освобождават територии, да понесат присъдидте от веждународен наказателен съд, въобще - еврите в пясъка!

Коментирай

Майна

3 months before

Хм... Аз нямам думи..Израелците не допуснаха двата конвоя на хуманитарна помощ за Рафа.. ,,Те нямат сили да ходят от глад, за да се евакуират,,- казват хуманитарните работници , там, за палестинците... ,,Израелци от целия политически спектър се събират в Карем Абу Салем, за да спрат доставката на хуманитарна помощ от януари.,,.. Но ние сме ,, неутрални,, , а? Да не говорим какво беше исторически договорено- Две държави! И между другото - внимавайте с бананите( щото все ги свързвате с ,, демокрацията,, ) , те са вредни за хора с бъбречни проблеми ( ама сигурно и това не знаете..)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.