Орбан с остра критика към българското правителство

https://svobodnoslovo.eu/svyat/orban-s-ostra-kritika-kam-balgarskoto-pravitelstvo/122877 SvobodnoSlovo.eu
Орбан с остра критика към българското правителство

Орбан с остра критика към България!

В интервю за сръбските медии унгарският премиер Виктор Орбан коментира неотдавнашното решение на България да наложи данък върху руския газ. Както и очакванията си относно съвместен отговор от Будапеща и Белград.

“Това не е моя работа. Аз съм само лидер на унгарците, а това, което направи българското правителство, е очевидно антиунгарска стъпка. И те трябва да я отменят. Ние не можем да го приемем, те трябва да го променят. Така че аз съм много ясен по този въпрос. Каквото и да е било намерението, последицата е лоша за унгарците, което не можем да приемем”, заяви Орбан.

“Ако Европейският съвет включи Брюкселското и Охридското споразумение в преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, на което Сърбия се противопоставя, Белград винаги може да разчита на Унгария”, заяви още унгарският премиер.

Той допълни, че ситуацията в Косово е много сложен въпрос и че не би искал да дава оценки за положението.
Това, което виждам през последните няколко години, е, че вие, сърбите, постоянно сте провокирани. Това е провокация. Така че това е причината, поради която подкрепяме сръбското малцинство, живеещо там. Каквото мога да направя, готов съм да го направя за това. Въпреки че при последните сблъсъци на местните групи претърпяхме някои физически жертви. Но независимо от това, ние продължаваме да ги подкрепяме. Това е първото нещо. Второ, мисля, че вашата дипломация прави добре, като настоява за международното право, защото международното право е на ваша страна. Освен това не забравяйте, че в Европейския съюз има пет държави, които не са приели държавния статут на Косово. Така че въпросът е отворен, заяви унгарският премиер.

Говорейки за разширяването на ЕС и за отношението на Унгария към членството на Украйна, той заяви, че ще се опита да убеди френския президент да не подкрепя започването на преговори за членство с Украйна. Защото смята, че “тази историческа стъпка не е подготвена правилно”.

За съжаление, докладът на ЕК, в който се казва, че 4 от 7-те искания като предварителни условия за започване на преговори са изпълнени от Украйна, просто не е верен. Той е фалшив. А 4 е по-малко от 7, заяви унгарският министър председател.
Той обясни, че би искал да види как украинците се сближават с Европа и че имат европейски път. Но че е нелепо да се твърди, че Украйна е в състояние да започне преговори “да речем, утре сутринта”.

“Така че са необходими години, за да се подготви Украйна и да се приведе в подходяща форма, за да започне да преговаря. И дори не съм споменал войната, несигурността на територията, броя на населението. И другото нещо, никога не се е случвало някой, който е във война, физически във война, да започне да преговаря за членство с ЕС”, каза той.

Запитан за европейския път на Белград, Орбан заяви, че не е сигурен, че ЕС искрено желае Сърбия за свой член.

“Справедливо ли е, че страните от Западните Балкани, чийто лидер е Сърбия, преговарят от години и години и че отварянето на нови глави винаги се отлага? Процесът е много бавен, а след това изведнъж, изневиделица, поради политически причини, пристига Украйна и започва да преговаря. Това не е честно спрямо онези държави, които смятаха, че членството е процес, основан на заслугите. Не е честно спрямо Сърбия. Затова се опасявам, че европейските лидери не разбират стратегическото значение на Сърбия и Западните Балкани. Те са далеч от нас”, заяви Орбан.

Остра критика и към ЕС

Зададен беше въпрос дали Сърбия все още може да разчита на разбирането на Унгария за позицията си по отношение на санкциите срещу Русия. Главата на унгарското правителство отбеляза, че поведението на Сърбия е повече от логично, защото санкциите не са добър метод.
Унгария е член на Европейския съюз. Не ми харесва този подход. Имам предвид подход към международната политика, основан на санкции. Не само по отношение на Русия, но и като цяло. Имаме много редки примери, в които санкциите са ни довели до желания изход и резултат. Така че, следователно, санкциите не са добър метод. Второ, това, което ЕС прави с Русия, по отношение на санкциите, изобщо не е разумно. Защото унищожаваме икономиката си. Причиняваме повече жертви и неприятности на себе си, отколкото на руснаците. Така че този вид система от санкции не е правилно конструирана. Това е причината, поради която я критикувам. Но Сърбия не е част от ЕС. Никой не може да очаква от Сърбия да има европейска система за санкции, когато Сърбия не е член на ЕС. Така че това, което правят президентът и дипломацията на Сърбия, изглежда много логично от гледна точка на Будапеща.

А защо те трябва да приемат нещо, което е лошо за тях? Политиката е област на рационалността – не само на емоциите, но и на рационалността. А рационалното поведение ни води до извода, че това е изключително решение на сръбската държава – дали да приеме санкции, да въведе санкции, или не, заключи Орбан.

https://otupor.com/

4 Коментара

сащ е сатана

преди 4 месеца

България трябва да изгони американския посланик и завинаги да бъде закрито американското посолство! Изгонване на сащническите бази от България! Тотална забрана на американски фондации в България! Тотална забрана на американски нпо-та в България! Тотална забрана на финансиране от американски нпо-та и/или от сащ на всичко в България! Незабавното им изгонване от България! България трябва да обяви сащ за стратегически враг и ясно да заяви на агресора сащ: Човечеството съществува само в ДВА пола!

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 4 месеца

Ега ти и късмета! Всички страни от ЕС що годе случиха на политици/ с някои изключения/ ,ама нашите тюфлеци бият дъното. Щом маджари,хазари и укронацисти ни казват какво да правим: следователно ЗАКРИВАЙТЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 4 месеца

Ега ти и късмета! Всички страни от ЕС що годе случиха на политици/ с някои изключения/ ,ама нашите тюфлеци бият дъното. Щом маджари,хазари и укронацисти ни казват какво да правим: следователно ЗАКРИВАЙТЕ ТАЗИ ДЪРЖАВА

Коментирай

Катина

преди 4 месеца

Олеся, не е въпрос на КЪСМЕТ, а на сиво вещество, когато решаваш за кого да гласуваш, или да не гласуваш изобщо, или да гласуваш дебилно с не подкрепям никого. Едни виждам как вече почват да ме хейтят, ама резултатите говорят, че съм права.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.