Основателят на Телеграм разказа в първото си интервю от 7 г. защо е напуснал и Русия, и САЩ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/osnovatelyat-na-telegram-razkaza-v-parvoto-si-intervyu-ot-7-g-zashto-e-napusnal-i-rusiya-i-sasht/131989 SvobodnoSlovo.eu
Основателят на Телеграм разказа в първото си интервю от 7 г. защо е напуснал и Русия, и САЩ

Основателят на Телеграм Павел Дуров разказа, че е избягал от Русия заради натиск да сподели лични данни на украински протестиращи през 2013 г. в интервю с американския журналист Тъкър Карлсън.

Главният изпълнителен директор на Телеграм – едно от най-бързо развиващите се приложения за съобщения в света – се преместил в Дубай през 2017 г., за да избегне „геополитическо обвързване“.

„Предпочитам да съм свободен, отколкото да приемам заповеди от когото и да било“, каза Дуров в едночасово интервю, публикувано в канала на Карлсън в X/Twitter.

По време на протести през 2011-12 г. в Русия Дуров е отказал да изпълни държавни заповеди да свали опозиционни общности, които публикували постове във VKontakte, социалната мрежа, която той основал сам през 2007 г., на 21 г., когато току що е завършил университет. Дуров написал кода, нямал е други служители и отговарял сам на въпроси за техническата поддръжка на потребителите. Той сподели, че е прекарал много безсънни нощи, за да успее с проекта си, тъй като е бил абсолютно сам в началото.

Дуров разказа, че през 2013 г. подобно руско искане по време на протестите на Евромайдана в Украйна го е оставило пред „две неоптимални възможности“: да се подчини или да подаде оставка като главен изпълнителен директор на VKontakte и да си тръгне от Русия.

„Избрах второто“, каза Дуров. Той продал своя дял във VKontakte и напуснал Русия. Първоначално заминал за Германия и опитал да се установи в Берлин, но тежката бюрокрация и правилата в ЕС го задължавали първо да наема европейски IT специалисти. После се преместил в Лондон, Сингапур и Сан Франциско, където е бил нападнат при опит за грабеж след среща с бившия изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси – преди да се установи в Дубай.

Дуров отрече твърденията, че Телеграм, който е много популярен в рускоезичните страни, е бил контролиран от руската държава и предположи, че неговите западни конкуренти може да са разпространили слуховете поради опасения за растежа му.

Той също така разказа, че ФБР се е опитало тайно да вербува един от разработчиците на Telegram, за да изгради „задна врата“ в приложението, която да се използва от службите, по време на последното му посещение в Съединените щати.

Дуров прогнозира, че Телеграм, който има 900 милиона активни потребители, ще премине 1 милиард активни месечни потребители в рамките на една година. Приложението, което се рекламира като безопасен и защитен комуникационен инструмент, не използва криптиране от край до край по подразбиране.

След интервюто с Дуров Тъкър Карлсън обяви своя канал и в Телеграм.

https://obektivno.bg/

3 Коментара

Олеся Zelle

преди 1 седмица

Ех,Павел.. Павел! Действително си доказан " ДУРАК"- досущ фамилията ти. Ами ",дурачок , мой дорогой"- ти не знаеш ли,че Новичок действа и в.... Дубай

Коментирай

Олеся Zelle

преди 1 седмица

Ех,Павел.. Павел! Действително си доказан " ДУРАК"- досущ фамилията ти. Ами ",дурачок , мой дорогой"- ти не знаеш ли,че Новичок действа и в.... Дубай

Коментирай

Тенчо

преди 1 седмица

Значи и "Телеграм" се контролира от ЦРУ!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.