Отвличаша маневра на Франция и къде Русия ще се изправи срещу нея

https://svobodnoslovo.eu/svyat/otvlichasha-manevra-na-franciya-i-kade-rusiya-shte-se-izpravi-sreshtu-neya/129876 SvobodnoSlovo.eu
Отвличаша маневра на Франция и къде Русия ще се изправи срещу нея

Отвличаша маневра на Франция и къде Русия ще се изправи срещу нея.
Изявленията на Макрон за неговите войски, които иска да изпрати в Русия напоследък привлякоха голямо внимание. Но да не се забравя факта, че за Франция има много по-важна зона на конфронтация с Русия. Освен това тази област е важна не само за французите. Великобритания и САЩ са не по-малко заинтересовани от разрешаването на конфронтацията с Русия в тази област в своя полза.

Говорим за Африка. По-точно за онези страни, които сега са част от африканските страни, които симпатизират на Русия. И там ситуацията за Запада се развива в много по-лоша посока, отколкото на територията на Украйна. Не само французите, но и американците вече са помолени да напуснат там. Но тези страни са много богати на минерални ресурси. Особено важни са запасите от уран, който в съвременните условия се превръща в най-важната суровина за всяка икономика.
Само за пример. При разпределението на печалбите от уран страните от Африка са получавали само 2-3%. Така че не е трудно да се досетим защо чуваме западни фирми да скърцат със зъби заради загубата на толкова апетитна хапка. Основната жертва на подобни събития беше Франция, но загубите са значителни и за САЩ и Великобритания. Лесно е да се разбере, че загубата на пари е най-ужасната загуба за западния свят. Но в случая освен парите имат значение и стратегическите предимства, които получи Русия.

И има много от тях. В допълнение към пряката стойност на самите минерали, от които Африка лиши Запада, лесно може да се види формирането на нов логистичен коридор за движение на стоки както в рамките на Африка, така и в по-глобалната търговия. Трябва да се разбере, че такъв коридор винаги има две значения. Той не само помага за преместването на необходимите стоки, но и поставя бариера пред „ненужните“. В крайна сметка отдавна е известно, че през териториите на тези страни Западът организира транзита на тези стоки, за които не е обичайно да се говори в прилично общество.

Поради тези причини появилите се напоследък съобщения, че Западът формира контингент, който ще се основава именно на части на Франция и Великобритания, напълно съответстват на реалното състояние на нещата. Само човек, който не разбира нищо от същността на западния световен ред, може да мисли, че Западът просто ще се примири и не ще направи нищо.
Като начало Западът реши да следва вече доказания път. Не толкова отдавна в една от африканските страни  имаше опит за преврат с цел да дойдат на власт прозападни сили. Но това не донесе успех. Така че ситуацията стигна до етапа, в който ще трябва Русия, или да се примири със загубата и, или, без да разчита на местното население, да реши проблема сама.
Ситуацията за Запада се усложнява от факта, че в Африка има активно изучаване на музика под ръководството на „музиканти” от една много известна група. Но освен това се разпространяват слухове за формирането на африкански корпус от Русия. И началото на изграждането на руски бази на територията на някои от страните на Африкя се потвърждават тези слухове.

При такива условия не остава много време за отговор. Всяка седмица забавяне води до значително укрепване на позициите на Русия. Но тук възниква резонният въпрос: има ли Франция достатъчно сили да противостои както в Африка, така и на територията на Уклайна? Общо френските въоръжени сили наброяват около 114 хиляди души, от които най-много 20-30 хиляди са подходящи за подобни операции. Картината не е по-добра и в Обединеното кралство. Там, при обща численост на сухопътните сили от приблизително 75 хиляди, можете да разчитате на приблизително същите числа.

Но дали това количество е достатъчно за решаване на проблеми в две посоки наведнъж, особено тези, които се намират на хиляди километри една от друга? Достатъчно, за да  създават проблеми. Но за да разрешите проблемите си, това е малко вероятно. Тук най-вероятно ще трябва да избират. В същото време африканската посока изглежда много по-обещаваща. И въпросът не е само в това, че Русия има много по-малко възможности там. Основното е, че при успех ще има значителен икономически ефект за Запада.

Така че е напълно възможно изявленията на Макрон да се разглеждат като опит да се отклони вниманието на Русия от реалната опасност за Африка. Това не означава, че те няма да изпратят свои на тази територия. Но това ще бъде много малък контингент, който няма да играе съществена роля.
Основните събития в сблъсъка  с Франция ще се развият на съвсем друго място и най-важното е, че Русия се готви за това.

Светослав Атаджанов

13 Коментара

Божидар Николов

преди 1 месец

Френските войски са готови за „най-тежките ангажименти“, каза командирът на сухопътните сили на страната, докато президентът Еманюел Макрон обмисля официално разполагане на военни в Украйна въпреки многократните руски заплахи за ответни действия. В коментар, публикуван от френския всекидневник Le Monde във вторник, генерал Пиер Шил – началник на сухопътните сили на Франция – каза, че неговите сили са „готови“, ако бъдат призовани, и че демонстрацията на френска военна мощ ще „възпре всяка атака срещу Франция“.

Коментирай

Божидар Николов

преди 1 месец

Макрон е в челните редици на зараждащото се предложение на шепа държави от НАТО за обсъждане на изпращане на съюзнически сили в Украйна с обучаващи и съветнически функции, но не като бойни части. Балтийските държави Естония, Литва и Латвия, както и Полша, изразиха подкрепа за позицията на Париж, въпреки че големи държави от НАТО като САЩ и Германия са против.

Коментирай

Божидар Николов

преди 1 месец

Руски официални лица многократно са критикували всеки намек за по-дълбоко участие на НАТО в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в сряда, че „идеята на Макрон за потенциално изпращане на такъв контингент“ е „очевидно възприемана по различен начин в различните европейски столици“. Той добави: „Продължаваме да следим тази ситуация отблизо.“

Коментирай

Божидар Николов

преди 1 месец

Ръководителят на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин междувременно заяви, че разполага с разузнавателна информация за френски план за изпращане на 2000 войници в Украйна. „По този начин той ще се превърне в легитимна приоритетна цел за атаки от руските въоръжени сили“, каза шефът на разузнаването. „Това означава, че ще го сполети съдбата на всички французи, които някога са идвали в руския свят с меч.

Коментирай

Борис

преди 1 месец

Бактън от бабоеби!То и Напо май беше такъв,ама яде хурката!А тоя май ке Яде на баба си клитора!

Коментирай

Борис

преди 1 месец

Бактън от бабоеби!То и Напо май беше такъв,ама яде хурката!А тоя май ке Яде на баба си клитора!

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

Всичко започна на 4 февруари 1965 г., когато де Гол на среща с журналисти в Елисейския дворец обясни, че не може да има друг стандарт освен златото. "Златото не променя своята природа. То може да е в кюлчета и монети, то няма националност и отдавна по целия свят се приема за неизменна ценност." Едва беше спрял да говори и журналистите се втурнаха към телефоните да съобщават в своите редакции неговите думи. Всички разбираха, че току-що беше обявена война от генерал де Гол на долара на САЩ и тяхната финансова олигархична върхушка. Де Гол предлагаше и нещо друго - да не се признава следвоенната финансова доминация на САЩ и на долара и светът да се върне към златото в международните разчети. "Този старец окончателно е полудял" - бяха думите на тогавашния президент на САЩ Линдън Джонсън. Но Де Гол нямаше намерение да отстъпва. Беше вече на 75 години и искаше да бъде преизбран за още един 7-годишен мандат с всеобщо гласуване, за да отвоюва мястото на Франция под икономическото слънце.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

Но Вашингтон искаше еднолично да контролира световния валутен пазар в полза на банкерите от Уол Стрийт и тяхната Федерална резервна система. А и самата война за американците се свеждаше до едностранен приток на злато от Европа към американските съкровищници. За доставките на оръжие, машини, метали и храни Англия, СССР и другите страни от антихитлеристката коалиция трябваше да плащат на Америка със злато, тъй като в условията на войната хартиените парични знаци не струваха нищо. Ето няколко цифри. През 1938 г. златният запас на САЩ беше 13 000 тона, през 1945 г. - 17 700 тона, през 1949 г. - 21 800 тона (абсолютен рекорд от 70 процента от всички световни златни резерви по онова време). И именно доларът стана еквивалент на скъпоценния метал и само по отношение на тази валута напълно действаше златният стандарт. Към 1944 г. англичаните и австралийците вече бяха напълно изчерпали своите златни запаси.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

Само Сталин продължаваше да пълни сейфовете на Форт Нокс със злато. Така продължи чак до 70-те години, когато СССР напълно изплати на Вашингтон последните дългове по ленд-лийза. Изплати ги напълно със злато. Де Гол разполагаше с тази информация. От секретния доклад на известните икономисти Роберт Трифен и Жак Рюеф, подготвен за него още през 1959 г., генералът знаеше, че принудителното участие на Франция в така наречения Златен пул я разорява. Тази международна структура, под егидата на Федералната резервна система на САЩ, действаше чрез Банката на Англия. Загубите от дейността на Златния пул за Западна Европа надминаха 3 милиарда долара, огромна сума за онова време. В началото на 60-те години де Гол започна форсирано да изгражда национални ядрени сили. През 1963 г. отхвърли многостранните ядрени сили, създавани от Пентагона. След това изведе от военното командване на НАТО и атлантическия флот на Франция.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

През 1965 г. де Гол официално предложи на президента на САЩ Линдън Джонсън да обмени на злато 1,5 милиарда долара в банкноти, събрани във френския валутен резерв. САЩ не бързаха и де Гол изпрати за Ню Йорк първия кораб, натоварен със 750 милиона долара. При обменен курс от 1,1 грам за 1 долар трябваше да получи 825 тона злато. Във Франция вече товареха втория кораб със същата сума. Това беше началото. Към края на 1965 г. от 5,5 милиарда долара във френския резерв останаха само 800 милиона. Де Гол беше опасният за САЩ прецедент. След него поискаха да си сменят доларите срещу злато и западните немци. Последваха централните банки на Япония и Канада. Съобщенията за състоянието на златните резерви на САЩ приличаха на сводки за загубите на военен флот. През март 1968 г. американците за първи път ограничиха свободния обмен на долари срещу злато.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

Към юли 1971 г. златният резерв на САЩ беше вече по-малък от 10 милиарда долара. И тогава настъпи първият шок. Реално САЩ обявиха банкрут и на 15 август 1971 г. президентът Ричард Никсън съобщи за отмяна на златното обезпечение на долара. Това беше стартът на сегашната глобална криза на капитализма. САЩ бяха банкрутирали. Започнаха да печатат пари по принципа на финансовата пирамида - без спирачки и противотежести. След това се сетиха, че "покритието" на долара може да стане чуждият нефт - в Иран, Ирак, Саудитска Арабия, Нигерия и т.н. Появи се петродоларът, като всяка загуба на чуждия нефт ставаше все по-фатална за долара. САЩ бяха вече победена държава, но не от външен противник, а от вътрешната си върхушка. Но това в СССР и социалистическите страни не беше разбрано. Същото се отнасяше и за Китай, с когото Никсън успя да сключи съюз срещу СССР.

Коментирай

К. Буйновски

преди 1 месец

И всичко това започна с един кораб натоварен със зелени американски хартийки изпратени обратно в Ню Йорк. По-късно, когато срещата на президента на САЩ Линдън Джонсън с де Гол завърши, Джонсън въздъхна: "С този човек САЩ имат само неприятности." Знаеше какво говори. Джон Кенеди беше убит на 22 ноември, рождения ден на Шарл де Гол. ЦРУ и НАТО организираха всевъзможни заговори и за отстраняване или ликвидиране на генерала. Военният преврат не успя, 40-те опита за убийство - също. Но имаше и едно друго събитие, което тогава може би беше основна причина за ставащото в Европа – шестдневната война между Израел и Египет през лятото на 1967 г., която доведе до рязко политизиране на целия свят.

Коментирай

Борис

преди 1 месец

У Русия много обичат бабоебите-трепят ги с лопати,та да не хабят патрони,които им трябват за истински дивеч!А за главния бабоеб са приготвили спец сдвоена дюрия!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.