Почина Тина Търнър

Кралицата на рокендрола си отиде на 83 години след дълго боледуване, съобщи неин говорител

https://svobodnoslovo.eu/svyat/pochina-tina-tarnar/110714 SvobodnoSlovo.eu
Почина Тина Търнър

Кралицата на рокендрола си отиде на 83 години след дълго боледуване, съобщи неин говорител

Певицата Тина Търнър почина на 83 години, съобщи нейният говорител, цитиран от световните медии.

 

В изявлението се казва: "Тина Търнър, "Кралицата на рокендрола" почина мирно днес на 83-годишна възраст след дълго боледуване в дома си в Куснахт близо до Цюрих, Швейцария. С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание."

 

Родената в САЩ звезда беше една от най-обичаните рок певици, известна със своята харизма на сцената и поредица от хитове.

 

Търнър страдаше от редица здравословни проблеми през последните години, включително рак, инсулт и бъбречна недостатъчност, пише bbc.

 

Тя стана известна заедно със съпруга си Айк през 60-те години на миналия век с хитове като Proud Mary и River Deep, Mountain High.

 

Тина се развежда с избухливия Айк през 1978 г. и постига още по-голям успех като соло изпълнител през 80-те години.

 

Тя спечели осем награди Грами и бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 2021 г. като соло изпълнител, след като за първи път беше въведена заедно с Айк през 1991 г.

 

Тогава тя отбелязва как е "разширила някога ограничената идея за това как една чернокожа жена може да завладее сцена и да бъде едновременно сила и многоизмерно същество".

 

Сред по-младите звезди, които са вдъхновени от нея, са Бионсе, Джанет Джексън, Риана и много други.

 

Родена в Тенеси в семейство на земеделци, тя за първи път се прочува като една от подгряващите певици на групата на съпруга си The Kings of Rhythm. Скоро тя става лицето на групата и двойката изживява търговски успех с Fool in Love и It's Gonna Work Out Fine, който влиза в американските класации в началото на 60-те години. Именно Айк промени името й от рожденото й Анна Мей Бълок на Тина Търнър - решение, което той взел без нейното знание.

 

След раздялата си с Айк, тя намери щастието с втория си съпруг - немския музикален изпълнител Ервин Бак. Двамата започват да се срещат в средата на 80-те и се женят през 2013 г. Двойката живееше в Швейцария, като Търнър взе швейцарско гражданство. Бак й дари един от бъбреците си през 2017 г., след като беше открито, че тя страда от бъбречна недостатъчност.

 

Тина също претърпя трагедия със загубата на най-големия си син Крейг, който се самоуби през 2018 г. Баща му беше бившият колега на Търнър, Реймънд Хил.

 

Друг неин син син - Рони, чийто баща беше Айк Търнър, почина през 2022 г. Тя също имаше две осиновени момчета - Айк-младши и Майкъл, децата на Айк от предишна връзка.

 

Историята на живота на Тина бе пресъздадена в биографичен филм от 1993 г., озаглавен What's Love Got To Do With It, който спечели на Анджела Басет номинация за Оскар за ролята на звездата; и хитов сценичен мюзикъл - подходящо озаглавен Тина: "Мюзикълът". 

 

В интервю за Marie Claire Южна Африка през 2018 г. Търнър каза: "Хората смятат, че животът ми е бил труден, но аз мисля, че това беше прекрасно пътуване. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че не е това, което се е случило, а как се справяш с него."

Източник: dir.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.