Почвата на „житницата на Европа“ вече е токсична – изследване в Украйна за замърсяването от войната

https://svobodnoslovo.eu/svyat/pochvata-na-zhitnicata-na-evropa-veche-e-toksichna-izsledvane-v-ukrayna-za-zamarsyavaneto-ot-voynata/128774 SvobodnoSlovo.eu
Почвата на „житницата на Европа“ вече е токсична – изследване в Украйна за замърсяването от войната

„Приблизително една трета от територията на Украйна е замърсена. Това е размерът на една средностатистическа държава в Европа. В момента Украйна преживява най-тежката екологична катастрофа по отношение на замърсяването на почвата за единица време“. Това пишат д-р Олена Мелник и Сера Кулабдара, изследователи, работещи по проект за екологичното замърсяване в резултат на войната в Украйна в статия, озаглавена „Почвата на житницата на Украйна вече е токсична“, публикувана  в Responsible Statecraft.

Преди войната Украйна беше нарична „житницата на Европа“, а според авторите „две години война оставиха приблизително една трета от територията й замърсена, с тежки потенциални последици за световните хранителни доставки“.

Д-р Олена Мелник е старши изследовател в ETH Цюрих (Швейцария), доц. в Националния аграрен институт (Украйна) и почетен професор в Кралския аграрен университет (Англия). Член е на работната група по околна среда на UNEP: „Хуманитарна реакция за Украйна“; основен член на екипа на проекта CAS Rebuild Ukraine. Сера Кулабдара е главен изпълнителен директор на Legacies of War, организация, фокусирана върху набирането на средства и осведомеността за разминирането.

Изследователите посочват, че „токсични елементи като олово, кадмий, арсен и живак се отделят от боеприпаси и оръжия в почвата. Ако потенциалните области на замърсяване не бъдат идентифицирани навреме, вредните вещества могат да влязат в хранителната верига и да станат канцерогенни. Това застрашава глобалната продоволствена сигурност и възможностите за износ. Бездействието сега може да доведе до влошаване на човешкото здраве“.

Преди войната около 400 милиона души по света разчитаха на Украйна за снабдяването си с храни, което прави това мащабен проблем, предупреждават изследователите.

Отработените боеприпаси и химическите оръжия могат да замърсят почвата в продължение на десетилетия или повече. Земята не е възобновяем ресурс. Почвите и техният плодороден слой се образуват в продължение на хиляди години. Само 1 см почва се образува за 200-400 години, а 20 см за 5000-6000 години. Военните операции, които се провеждат в продължение на 2 години, както в случая с Украйна, могат да унищожат това, което се е формирало в продължение на хиляди години.

Замърсяванията, останали след войната, не са нищо ново, пишат изследователите и дават примери: войните в Югоизточна Азия, конфликтите в Близкия Изток, Африка и др. Най-малко 50 държави са засегнати от противопехотни мини и други експлозиви.

Д-р Олена Мелник ръководи проекта „Оценка на щетите върху земеделските земи и екосистемите в Североизточна Украйна от руската инвазия“ (UA-UK-CH). Този проект е съвместна инициатива с изследователи от Украйна, Англия и Швейцария, насочена към повишаване на капацитета за картографиране, мониторинг на околната среда и управление на последиците от предизвиканите от войната щети върху земеделските земи на Украйна, като се използват съществуващите мрежи от учени и полеви анализи за защита на продоволствената сигурност.

Първият компонент на проекта включва събиране на наземни данни за щетите, нанесени на украинските земеделски земи, които след това се използват за анализ на степента на замърсяване на почвата и калибриране на данните от дистанционното наблюдение.

Вторият компонент се фокусира върху разработването на приложение за картографиране на земеделските земи, за да се документират опасностите и замърсяването и да се даде приоритет на земята за производство и възстановяване.

Третият аспект включва обучение на експерти, които не са бойци, които да инспектират и анализират замърсените земеделски земи и да допринесат за усилията за картографиране на земята.

Четвъртият компонент има за цел да улесни изчистването на украинските земи, за да възстанови селскостопанската производителност. Този проект ще даде възможност на украинските фермери да избегнат опасни райони и да дадат приоритет на земята за целенасочено изичстване. Данните, събрани от този изследователски проект, ще помогнат за информирането на правителствените агенции, гражданските общества и други заинтересовани страни, пишат изследователите.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

Посетител

4 months before

moitoi, би ли преразкалал съдържанието на клипа?! Гръцки не разбирам, не говоря и не чета...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.