Пригожин се вдигна срещу Шойгу, съобщава се за сражения с армията

https://svobodnoslovo.eu/svyat/prigozhin-se-vdigna-sreshtu-shoygu-saobshtava-se-za-srazheniya-s-armiyata/112221 SvobodnoSlovo.eu
Пригожин се вдигна срещу Шойгу, съобщава се за сражения с армията

Ръководителят на частната армия "Вагнер" обвини министъра на отбраната в нанасяне на артилерийски и въздушни удари по неговите части и с думите "тази гад трябва да бъде спряна" обяви началото на "поход за справедливост", като изрично уточни, че "това не е военен преврат". Срещу Евгений Пригожин е заведено дело за призив към въоръжен метеж.

Руски медии съобщават, че в Южна Русия частите на вътрешните войски Росгвардия са в повишена готовност, както и структурите на контраразузнаването ФСБ и на министерството на вътрешните работи.

В канали в "Телеграм" се съобщава за сражения на някои "тилови лагери" на наемниците с руската армия, но има и твърдения, че никой не вижда някакво движение на части и от двете страни. Реакциите на популярни лидери на националистическите среди са, че по-скоро Пригожин прави инсценировка в полза на някого, но така или иначе подобни действия в тила на руската армия по време на война са равносилни на предателство и трябва да бъдат наказани по съответния начин.

От Кремъл съобщават, че президентът Владимир Путин е уведомен "за ситуацията" и се "взимат съответните мерки". Достъпът до целия кремълски комплекс е блокиран.

От Министерството на отбраната определиха думите на Пригожин като провокация, а в Националния антитерористичен център казаха, че обвиненията му нямат никакви основания. "Във връзка с тези изявления Федералната служба за сигурност заведе наказателно дело по повод призив към въоръжен метеж. Настояваме незабавно да бъдат прекратени противозаконните действия", се казва в съобщението.

В Наказателния кодекс на Русия има член 279 "Въоръжен метеж", в който се казва:

"Организирането на въоръжен метеж или активно участие в него с цел сваляне или насилствена промяна на конституционния ред на Руската федерация или нарушаване на териториалната цялост на Руската федерация - се наказва с лишаване от свобода за срок от дванадесет до двадесет години". Поне от 2016 г. няма произнесена присъда по този член. През 2013 г. по него е осъден пенсионираният полковник от ГРУ Владимир Квачков.

Няколко канала в "Телеграм", известни с източниците в органите на реда и силовите структури, съобщават:

В Москва е въведен в сила План "Крепост", московските сили за сигурност неофициално са приведени в повишена готовност, ръководството е инструктирало служителите на реда "да поддържат връзка с всички, да не ходят никъде". Планът е спешно събиране на персонала и поемане на контрол върху особено важни обекти на правоприлагащите органи. Планът предвижда и готовност за отразяване на външна атака.

Източник на Би Би Си, близък до руските спецслужби, казва, че по магистралата Москва-Воронеж-Ростов на Дон части на ФСБ с подкрепата на СОБР (специални части за бързо реагиране на войските на Националната гвардия) са издигнали контролни постове. На дежурните е наредено да открият огън "в случай на заплаха". В същото време техниката е в режим на готовност в гаражите и поделенията, но частите все още не са получили заповед за нейното придвижване.

"Крепост" е обявен и в редица полицейски управления в Ростовска област. Служителите са нащрек. Проучва се дали тревогата е тренировъчна и какви са причините за нея. В Ростов на Дон след изявлението на Пригожин започнали да въоръжават наборници, които очакват да ги натоварят на бронетранспортьори. 

Как започна всичко

Конфликтът избухна след серия кратки аудиосъобщения от Пригожин, в който той гневно заявява, че министърът на отбраната тайно пристигнал в Ростов на Дон, за да нареди ракетни и хеликоптерни удари по лагерите на "Вагнер", след което "избяга" Той е казал да бъдат скрити по моргите в района телата на две хиляди руски военни, за да не научи народът колко големи са загубите, допълни той. "Действията ни по никакъв начин не пречат на руските войски", каза още Пригожин и обеща, че след като приключат, се връщат на фронта в Украйна.

"Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на много десетки хиляди руски войници, ще бъдат наказани. Призовавам никой да не оказва съпротива", продължи той.

"Съветът на командирите на ЧВК "Вагнер" взе решение. Злото, което носи военното ръководство на страната, трябва да бъде спряно. Пренебрегват живота на войниците, забравиха думата "справедливост" и ние ще я върнем. Затова тези, които унищожиха нашите момчета днес, тези, които унищожиха десетки, много десетки хиляди животи на руски войници, ще бъдат наказани."

Ние сме 25 хиляди и ще разберем защо е целият хаос в държавата. Други 25 хиляди се очакват като тактически резерв, а стратегическият резерв е цялата армия и цялата държава...Всички, които искат, се включват. Трябва да сложим край на тази бъркотия. (...) Всеки, който се съпротивлява... Ще приемем, че това е заплаха - и ще унищожаваме незабавно. Включително всички препятствия по пътя ни и всеки самолет, който видим над главите си. Моля всички да запазят спокойствие, да не се поддават на провокации, да останат по домовете си. Препоръчително е да не излизате навън по пътя на нашия маршрут", каза още той без да обяснява накъде смята да се движи "Вагнер" 

Източници на работещото от чужбина рускоезично издание Meduza, близки до Кремъл, реагирали на изявленията на Пригожин "предимно с нецензурни думи". "Ясно е, че той не е съгласувал нищо с президентската администрация. Сега президентът се доверява на ръководството на Министерството на отбраната, контранастъплението (на Украйна) се оказа не толкова страшно нещо. Във всеки случай така се предават нещата навън. Дали Пригожин се координира с някаква властова структура или лично с Путин за някакви неочаквани стъпки, не знам", казва един от събеседниците, близки до президентската администрация.

Друг източник смята, че Пригожин "може да блъфира" и че неговите войнствени заплахи няма да доведат до реални действия: "Той си е загубил ума". В същото време събеседникът уточнява, че Пригожин е "непредсказуем и почти не подлежи на контрол" и е практически невъзможно да се изчислят следващите му стъпки: "Ако той не блъфира, органите за сигурност ще се оправят със ситуацията"

Ваня Иванова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.