ПУТИН: Те ще си платят! "Ще идентифицираме всеки, който стои зад тази терористична атака"

https://svobodnoslovo.eu/svyat/putin-te-shte-si-platyat-shte-identificirame-vseki-koyto-stoi-zad-tazi-teroristichna-ataka/130032 SvobodnoSlovo.eu
ПУТИН: Те ще си платят! "Ще идентифицираме всеки, който стои зад тази терористична атака"

Никой не може да посее отровните семена на паниката и раздора в нашето мултиетническо общество. Русия многократно е преминавала през трудни, понякога непоносими изпитания, но е ставала още по-силна. Така ще е и сега

Пълна стенограма на обръщението на президента на РФ Владимир Путин след терористичната атака в "Крокус Сти Хол":

Уважаеми граждани на Русия!

Обръщам се към Вас във връзка с кървавия, варварски терористичен акт, жертви на който станаха десетки мирни, невинни хора – наши сънародници, включително деца, юноши и жени. В момента лекарите се борят за живота на пострадалите, които са в тежко състояние. Сигурен съм, че ще направят всичко възможно и дори невъзможно, за да запазят живота и здравето на всички ранени.

Специални думи на благодарност към екипажите на линейките и въздушните спасители, войниците от специалните части, пожарникарите, спасителите, които направиха всичко, за да спасят живота на хората, да ги извадят от огъня, от епицентъра на огъня и дима и да предотвратят още по-големи загуби.

Не мога да пренебрегна помощта на обикновените граждани, които в първите минути след трагедията не останаха равнодушни и заедно с лекари и служители по сигурността оказаха първа помощ и доставиха жертвите в болниците.

Ще окажем необходимата помощ на всички семейства, чийто живот е претърпял ужасно нещастие, на ранените и пострадалите. Изказвам своите дълбоки, искрени съболезнования на всички, които загубиха свои близки. Цялата страна, целият ни народ скърби с вас. Обявявам 24 март за ден на национален траур.

В Москва и Московска област, във всички региони на страната, са въведени допълнителни мерки за борба с тероризма и саботажите. Основното сега е да не позволим на тези, които стоят зад тази кървава баня, да извършат ново престъпление.

Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, към настоящия момент може да се каже следното. И четиримата преки извършители на терористичната атака, всички, които са стреляли и убивали хора, са открити и задържани. Те се опитали да се укрият и се придвижили към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна им е бил подготвен канал за преминаване на държавната граница. Задържани са общо 11 души.

Федералната служба за сигурност на Русия и други правоприлагащи органи работят за идентифициране и разкриване на цялата съучастническа база на терористите: тези, които са им осигурявали транспорт, очертавали маршрути за бягство от местопрестъплението, подготвяли тайници за оръжия и боеприпаси.

Повтарям, разследващите и правоохранителните органи ще направят всичко, за да установят всички подробности около престъплението. Но вече е очевидно, че сме изправени не просто пред внимателно и цинично планирана терористична атака, а пред организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора. Престъпниците хладнокръвно и целенасочено се заеха да убиват, да разстрелват нашите граждани, нашите деца от упор, така както някога нацистите извършваха кланета в окупираните територии, те планираха да устроят показна екзекуция, кървав акт на сплашване.

Всички извършители, организатори и поръчители на това престъпление ще понесат справедливо и неизбежно наказание, независимо кои са, независимо кой ги ръководи. Пак казвам, ние ще идентифицираме и накажем всички, които стоят зад терористите, които са подготвили това зверство, това нападение срещу Русия, срещу нашия народ. Знаем каква е заплахата от тероризма.

Тук разчитаме на взаимодействие с всички държави, които искрено споделят нашата болка и са готови реално да обединят усилията си в борбата срещу общия враг - международния тероризъм с всичките му проявления. Терористи, убийци, нечовеци, които нямат и не могат да имат националност, ги очаква една незавидна съдба – възмездие и забрава. Те нямат бъдеще.

Нашият общ дълг сега, на нашите другари от фронта, на всички граждани на страната, е да бъдем заедно в единен строй. Вярвам, че така ще бъде, защото никой и нищо не може да разклати нашето единство и воля, нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия. Никой няма да може да посее отровните семена на паниката и раздора в нашето мултиетническо общество.

Русия многократно е преминавала през трудни, понякога непоносими изпитания, но е ставала още по-силна. Така ще е и сега.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.