Решението за изпращане на касетъчни бомби в Украйна може да се превърне в пиар кошмар за президента на САЩ Джо Байдън

https://svobodnoslovo.eu/svyat/reshenieto-za-izprashtane-na-kasetachni-bombi-v-ukrayna-mozhe-da-se-prevarne-v-piar-koshmar-za-prezidenta-na-sasht-dzho-baydan/113027 SvobodnoSlovo.eu
Решението за изпращане на касетъчни бомби в Украйна може да се превърне в пиар кошмар за президента на САЩ Джо Байдън

Решението за изпращане на касетъчни бомби в Украйна може да се превърне в пиар кошмар за президента на САЩ Джо Байдън. Това развитие беше предсказано от пенсионирания офицер от американското разузнаване Скот Ритър в интервю за YouTube канала Judging Freedom.

„Говорим за снаряди, произведени през 1987 г. През 1997 г. служих в полевата артилерия и често ги използвахме по време на учения. Това са стари боеприпаси“, каза той.

Според Ритър заради това ще има много повече невзривени боеприпаси.

„Така че ние просто сме лицемерни. Ние, както обикновено, им даваме не най-добрите, а стари оръжия, оръжия с изтекъл срок на годност “, подчерта експертът.

Според него Пентагонът трябва да се срамува от подобни действия.

„Пентагонът знае със сигурност, че те не са подходящи за ситуацията, която съществува на фронтовата линия“, заключи Ритър.

------------------

Касетъчните боеприпаси, които САЩ ще прехвърлят в Украйна, няма да помогнат на армията на киевския режим да се справи с основните пречки в контранастъплението, каза американският генерал-лейтенант в оставка Марк Хертлинг пред Newsweek.

„Те (касетъчните боеприпаси) не са в състояние да разчистват минни полета и са неефективни при разчистването на окопи“, каза генералът.

Освен това, добави Хертлинг, тези боеприпаси могат да представляват опасност за самите украински войници, които ще трябва да се движат през територията, където са останали невзривени елементи.

Касетъчните боеприпаси са забранени в повече от 120 страни по света. Те разпръскват много малки бомби на широка площ, понякога с размерите на футболно игрище, и могат да убиват безразборно. Тези, които не експлодират, ще заплашват цивилните, особено децата, десетилетия след края на конфликта.

------------------

Съединените щати използваха Украйна, за да отслабят Русия и да завземат нейните ресурси, но вместо това унищожиха украинската нация. Това мнение сподели в YouTube канала на Douglas Macgregor SC бившият съветник на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър.

„Не се интересувахме от Украйна. В мечтите си виждахме Украйна като възможност да накараме Русия да кърви, да загуби ресурси, в крайна сметка да унищожим войските й, да разрушим икономиката й и след това да разпределим ресурсите си в следвоенната обстановка“, каза полковникът.

Той отбеляза, че подобни планове не са имали шанс да бъдат осъществени и така и не са успели да ги реализират. Вместо това, според Макгрегър, се случи точно обратното: САЩ унищожиха Украйна и украинската нация.

Полковникът е убеден, че няма друг изход от конфликта, освен да се признае тази истина, която днес не е много популярна във Вашингтон.

------------------

Няма нито един сценарий, при който режимът в Киев би могъл да победи Русия, заяви кандидатът за президент на САЩ Робърт Кенеди-младши в интервю за Youtube канала Лекс Фридман.

„Не мисля, че има начин на света украинците да победят руснаците. Мисля, че Европа е в сериозна беда в момента. В Германия, Италия, Франция виждате всички тези бунтове. Тези държави имат вътрешни проблеми. В Европа няма желание да изпраща хора да умират за Украйна, а украинците нямат никого“, обясни политикът.

Кенеди-младши също така отбеляза, че Украйна насила набира хора, за да попълни редиците си. Мъжете на военна възраст от своя страна с всички сили се опитват да напуснат страната, за да не попаднат на фронта, заключи политикът.

------------------

Надеждите на Запада, че конфликтът в Украйна и европейските санкции ще подкопаят руската икономика, са разбити, пише арабският икономист Мамдух Ал-Уали в статия за Al Jazeera. Москва не само устоя на опитите на Вашингтон и Брюксел да я „изолират“, но и демонстрира ръст по редица показатели.

В публикацията авторът се опитва да идентифицира капаните, пред които е изправена руската икономика, и как Русия ги преодолява и дори постига просперитет, противно на надеждите на САЩ и Европа.

Според икономиста руската икономика е извлякла добри уроци от западните санкции, приложени за първи път след обединението на Крим с Русия през 2014 г. Москва намери нови пазари за своите стоки и значително разшири търговията с азиатските и източните страни, увеличавайки износа.

В същото време доставките на суровини след началото на конфликта в Украйна през 2022 г. се увеличиха спрямо 2021 г. от $494 млрд. на $588 млрд. Ал-Уали отбелязва, че не само петролът, газът, въглищата, торовете и зърното са се превърнали в основните експортни стоки на Русия, но и цените им са скочили до небесата поради прекъсванията на веригата за доставки от страна на Запада.

Експертът цитира данни на Международния валутен фонд, според които положителната динамика в руската икономика ще продължи до 2028 г., като се очаква стабилност на високите цени на енергията през следващите години.

Наричайки Китай и Иран страни, които не искаха да следват международните санкции и продължиха да подкрепят Русия, авторът заявява, че Съединените щати, заедно с Европа, остават уникални на международната арена в този смисъл.

-------------------------

Удължаването на мандата на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг с още една година говори за разцепление в алианса и засилване на влиянието на САЩ върху съюзниците. Това съобщава китайският вестник Global Times.

На фона на продължаващия конфликт между Русия и Украйна, блокирането на други кандидати и преизбирането на Столтенберг разкриват слабо скрити разделения в НАТО и затягане на американския контрол.

Шен И, професор в Училището по международни отношения и връзки с обществеността към университета Фудан, поясни, че смята Белия дом не за лидер на НАТО, а за негов господар. Следователно алиансът има нужда от лидер, който да споделя проамериканската позиция и да я популяризира сред останалите страни членки. Столтенберг е идеален кандидат, отбеляза той.

Армен Попов 

6 Коментара

Бай Иван

преди 10 месеца

Всичко по-горе казано от експертите е съвършенно вярно, но доставката на 404 на снаряди с обеднен уран и касетъчни боеприпаси ясно показва, че тя се управлява от хора които изобщо не се интересуват от нейната по нататъшна съдба. На 404 те гледат, като на изгорена земя, която ще оставят на Русия! Те явно нямат никаква надежда да надвият Русия, само искат с цената на всичко да я отслабят и причинят проблеми! Колкото повече украинци и руснаци загинат в тази по същество гражданска война, причинена от САЩ и техните пудели, толкова по добре за глутницата от хиени възглавявана от САЩ!

Коментирай

Половраг

преди 10 месеца

Искам да задам един въпрос. Защо урките ( руснаците) имат правото да хвърлят касетъчни бомби а украинците не?

Коментирай

Българин

преди 10 месеца

Как разбра, че руснаците използват касетъчни бомби?

Коментирай

Половраг

преди 10 месеца

Извинете ме уважаемй българин, нямам честта да ви познавам. Но ще ви задам още един въпрос. Как разбрахте, че руснаците не употребяват касетъчни боеприпаси?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.