Роми се стичат в Швейцария за помощи с фалшиви украински паспорти

https://svobodnoslovo.eu/svyat/romi-se-stichat-v-shveycariya-za-pomoshti-s-falshivi-ukrainski-pasporti/133601 SvobodnoSlovo.eu
Роми се стичат в Швейцария за помощи с фалшиви украински паспорти

Някои роми злоупотребяват със социални помощи, отпускани от Швейцария на украински бежанци, съобщи информационната агенция Nau, като се позова на швейцарските власти.

Ромите са етническа група, която живее по целия свят след миграцията си от Индия преди повече от 1000 години. Те не са признати за национално малцинство в Швейцария и според съобщенията са се възползвали от така наречената „система за статут на закрила S“, активирана в страната малко след ескалацията на руско-украинския конфликт в началото на 2022 г.

Статутът „S“ дава на украинските бежанци право на удължен безвизов престой, настаняване, медицински грижи и други социални придобивки. Лицата, които кандидатстват за статут S, също така не трябва да преминават през обичайната процедура за търсене на убежище

Според доклада властите в Берн са идентифицирали най-малко десет ромски семейства, които са пребивавали в града с незаконно придобити украински паспорти. Александър От, началник на имиграционната полиция в Берн, заяви пред информационната агенция, че самите документи са истински, но собствениците им нямат право на претенции към тях.

„Открихме нередности в документите. Например, ако шофьорската книжка съдържа различна информация от тази в паспорта, това често е индикация. Или ако хората не могат да повторят някоя информация, съдържаща се в документите", обяснява От.

Рето Корман, говорител на швейцарския Държавен секретариат по миграцията (SEM), заяви пред информационната агенция, че от март 2023 г. насам агенцията му е открила около 30 фалшиви украински документи за самоличност, използвани за получаване на социални помощи, и е установила, че в няколко случая те са произведени и продадени незаконно в Украйна.

Той отбеляза, че фалшивите документи за пътуване и самоличност „не са ново явление“ в сферата на дейност на SEM. Въпреки това случаите, в които документите са истински, но са придобити по незаконен начин, както в случаите с роми, досега са били малко на брой и поради това е по-трудно да бъдат разследвани, каза той.

Длъжностните лица отбелязват, че проблемът с ромите, които използват фалшиви украински документи за самоличност, се разпространява в цялата страна. Георг Карл, ръководител на отдела за миграция в източния кантон Граубюден, заяви пред информационната агенция, че подозира, че поне половината от около 470 души със статут S, настанени в региона, са роми. И макар да е известно, че в Украйна съществуват ромски общности, малко вероятно е тези хора да са бежанци от конфликта, тъй като те не говорят нито украински, нито руски език.

По-рано този месец, след оплаквания за подобни проблеми в кантона Санкт Гален, швейцарските депутати Борис Чирки и Бенедикт Вуерт внесоха искане във Федералния съвет да се направят промени в системата S, за да се спрат злоупотребите с нея. До момента обаче предложението не е одобрено.

19min

3 Коментара

Олеся Zelle

2 months before

Видиш ли няколко мангала, сьбрани на едно ,и то в чужбина- на пари ще да е! съвременна циганска поговорка

Коментирай

Олеся Zelle

2 months before

Видиш ли няколко мангала, сьбрани на едно ,и то в чужбина- на пари ще да е! съвременна циганска поговорка

Коментирай

ivanstoyanov68

2 months before

Само мустакатия можеше да интегрира мангалите!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.