Съседски удар в гърба: Полша и Унгария предявиха претенции към Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/sasedski-udar-v-garba-polsha-i-ungariya-predyaviha-pretencii-kam-ukrayna/120925 SvobodnoSlovo.eu
Съседски удар в гърба: Полша и Унгария предявиха претенции към Украйна

Европейската комисия препоръча започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС. Въпросът трябва да бъде обсъден от 27-те страни членки на следващата среща на върха в Брюксел на 14-15 декември. Има две държави обаче, които могат да бъдат сериозна пречка пред присъединяването на Украйна към съюза, пише Obozrevatel.

Урсула фон дер Лайен заяви, че Украйна е изпълнила 90% от реформите, очаквани от нея от ЕС. Полша и Унгария обаче имат претенции към Киев. Те наистина могат да усложнят преговорния процес. Унгарският премиер Виктор Орбан като цяло заяви, че Европейският съюз дори не трябва да започва преговори с Украйна, което прави ситуацията още по-заплашителна.

Парламентарната комисия за интеграция на Украйна в ЕС призна, че позицията на Полша и Унгария може да бъде сериозна пречка за по-нататъшното придвижване на Украйна към ЕС.

Полша обяви, че докато Украйна не реши въпроса с ексхумацията на останките на жертвите на Волинското клане, дотогава „няма смисъл Киев да мечтае за присъединяване към ЕС“. Клането през Втората световна война е един от историческите въпроси, които сериозно разделят Варшава и Киев.

Варшава не отговори ясно дали ексхумацията е условие за подкрепата на Полша за присъединяването на Украйна към ЕС, но само добави, че този проблем трябва да бъде решен. Но не само историческите рани тревожат днешна Полша в отношенията ѝ с Украйна. Еуфорията от многостранната помощ в началото на инвазията постепенно тръгна в по-прагматична посока. Това доведе до ограничения върху украинските селскостопански продукти, които бяха инициирани от редица съседни страни, включително Полша. Износът на зърно също е сред въпросите, по които има много разногласия.

По отношение на Унгария, от доста дълго време унгарският премиер повтаря руски пропагандни наративи за пълномащабната инвазия в Русия, отказ от помощ на Украйна, демонстративно поддържане на топли отношения с Кремъл, като под различни предлози се противопоставя на помощта от ЕС към Киев и присъединяването на Украйна в НАТО. Правителството на Орбан заплашва да наложи вето на следващата среща на върха на ЕС през декември. Причината е, че се твърди, че правата на унгарското малцинство в Украйна са нарушени заради приетия езиков закон, който задължава малцинствата, не само унгарските, да получават поне 70% от образованието си на украински език.

Европейският съюз се опасява, че правителството на Орбан ще заеме непримирима позиция по този въпрос и ще бъде почти невъзможно да се преодолее ветото. Външният министър Сиярто, подобно на Орбан, обвини Украйна в „нарушаване на принципите на Европейския съюз по отношение на националните малцинства“.

Украинското издание пише, че с Полша може да се преговаря, но с Унгария ще е много трудно.

https://otupor.com/

2 Коментара

Напред към светли бъднини под знамето на ярките звезди!

преди 5 месеца

Колко са еднакви и предвидими както управляващите ЕС, така и управляващите България. Първите настояват за приемане на Усрайна в ЕС, но не казват, че всички стани от ЕС ще трябва да плащат за издръжката на укрофашагите. В България пък много държат да приемат еврото, но преди изборите не казаха, че имат намерение да увеличат драстично данъците и таксите, даже да въведат нови, смешни данъци. Още не са се сетили да обложат и въздуха, който дишаме, не че той става за това, разбира се.)) С едно изречение: Напред към светли бъднини под знамето на ярките звезди!

Коментирай

Млечин

преди 5 месеца

Имам приятел,на когото майка му е от Харков.Като младеж още,знаех че има украинци-католици и украинци-православни.В разговор,тогава,той ми обясни,че католиците в Зап.Укр. са всъщност поляци,а източните са православни,защото са руснаци.Просто още навремето никой не е смеел да отваря този въпрос.Проблемите на този район започват от Великото литовско княжество,Полското кралство и Руската империя.Като прибавиш и Галиция,става олеле.....Между другото,това е проблем за цяла Европа.Баски,каталунци....Белгия е измислена държава.Я кажете на някой корсиканец,че е французин.За Балканите-отделно...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.