Съветът на ООН по правата на човека: Израел да бъде подведен под отговорност за военни престъпления в ивицата Газа

https://svobodnoslovo.eu/svyat/savetat-na-oon-po-pravata-na-choveka-izrael-da-bade-podveden-pod-otgovornost-za-voenni-prestapleniya-v-ivicata-gaza/131009 SvobodnoSlovo.eu
Съветът на ООН по правата на човека: Израел да бъде подведен под отговорност за военни престъпления в ивицата Газа

Съветът на ООН по правата на човека прие резолюция, с която призовава Израел да бъде подведен под отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството в ивицата Газа, предадоха световните агенции.  Освен това резолюцията призовава "всички държави да прекратят продажбата, трансфера и доставката на оръжия, боеприпаси и друго военно оборудване на Израел..., за да се предотвратят по-нататъшни нарушения на международното хуманитарно право и нарушения и злоупотреби с правата на човека", отбелязва Франс прес. Израел омаловажи резолюцията и я нарече "изопачен текст".

"Всички вие трябва да се събудите и да сложите край на този геноцид", призова палестинският представител Ибрахим Мохамед Храиши преди гласуването, като подчерта, че определеното му време за изказване не е достатъчно, за да изброи всички жестокости.

Двадесет и осем от 47-те членове на Съвета по правата на човека гласуваха в подкрепа на текста, представен от Пакистан. "Въздържал се" гласуваха 13 страни, а "против" - 6, сред които САЩ и Германия.  Резултатът от вота предизвика радостни възгласи и аплодисменти сред представителите на някои държави. 

Резолюцията подчертава "нуждата да се потърси отговорност за всички нарушения на международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека, за да се сложи край на безнаказаността". 

Освен това текстът изразява "дълбоко безпокойство от съобщенията за сериозни нарушения на човешките права и тежки нарушения на международното хуманитарно право, включително и възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството в окупираните палестински територии". 

Мейрав Ейлон Шахар, постоянен представител на Израел в ООН в Женева, обвини Съвета по правата на човека, че "отдавна е изоставил израелския народ и отдавна защитава "Хамас".

САЩ мотивираха отказа си да подкрепят резолюцията с аргумента, че текстът не съдържа конкретно осъждане на "Хамас” за нападенията от 7 октомври, нито "каквото и да било позоваване на терористичния характер на тези действия". Въпреки това постоянният представител на САЩ в Съвета на ООН по правата на човека Мишел Тейлър заяви, че Израел не е направил достатъчно, за да смекчи щетите по цивилните в Газа въпреки многократните призиви, отправяни от Вашингтон. 

Съветът на ООН по правата на човека, който заседава няколко пъти в годината, е единственият междуправителствен орган за защита на човешките права по света. Той може да засилва контрола върху спазването на правата на човека и да разрешава провеждането на разследвания.   

Източник: БТА

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.