СЕНЗАЦИЯ! Американците от DEA 2 години душат братя Домусчиеви за наркотрафик

https://svobodnoslovo.eu/svyat/senzaciya-amerikancite-ot-dea-2-godini-dushat-bratya-domuschievi-za-narkotrafik/124508 SvobodnoSlovo.eu
СЕНЗАЦИЯ! Американците от DEA 2 години душат братя Домусчиеви за наркотрафик

Собствениците на „Български морски флот“ (БМФ) Кирил и Георги Домусчиеви от години са под наблюдение на американската Агенция за борба с наркотрафика ДЕА, но досега няма доказателства за прякото им участие в престъпна дейност. Това твърдят пред „Филтър“ отлично запознат с международните контакти на родните служби и прокуратурата.

Техните имена обикновено нашумяват периодично покрай платени публикации в реномираното издание „Форбс“, в които се разказва за мащабната им бизнес дейност и натрупаното им богатство. Официално двамата са най-богатите българи със състояние от по 2,1 милиарда долара за всеки един от тях.

Двамата изместиха от първото място Васил Божков, с когото са имали близки бизнес отношения в миналото, но след това влязоха в задочен конфликт и взаимни обвинения.

За последно за братя Домусчиеви се заговори в края на 2023-а, когато полицията в Ирландия залови 500 кг чист кокаин на борда на най-новия кораб на БМФ. Екипажът на „Верила“ е от 18 души – 17 българи и един украинец. Всички бяха задържани, но в крайна сметка обвинения получиха само Камен Петков и Никола Пенчев, за които има доказателства, че са знаели за укритата дрога.

Иначе огромният плавателен съд превозва зърно от Канада към бреговете на Ирландия. По-ценната стока обаче е кокаинът. Опакован в непромокаеми торби и снабден с джипиес, той е трябвало да бъде изхвърлен в открито море, а след това да бъде взет от лодка – следващото ниво в международния наркотрафик преди акостирането на белия прах по бреговете на Европа.

Разследването на ирландската полиция обаче продължава с помощ от партньорски служби, сред които и американската ДЕА. Според познавачи на международните канали за наркотрафик има няколко версии за дрогата, заловена на борда на „Верила“.

Първата е информация към службите от конкурент.

Втората е свързана с проследяване на пратката от началото на канала в Колумбия, а залавянето има за цел да проследи реакциите нагоре по веригата, които обикновено остават на тъмно.

Третата е свързана със стратегията „отвличане на вниманието”, при която контролирано се залавя количество, превозвано на кораб, но в същото време по друг канал минава в пъти повече.

Досега от БМФ отричат да имат общо с дрогата на кораба им, а Кирил и Георги Домусчиеви не са коментирали скандала, с изключение на позицията, че един от заловените моряци, Николай Пенчев, никога не е бил фитнес инструктор във футболния клуб „Лудогорец“. Лаконичното изявление буди удивление, защото Домусчиеви имат бизнес в много държави по света, включително и САЩ, и международният им имидж е от изключително значение. Досега винаги са оставали чисти пред закона, вследствие на което стават все по-богати.

Собственикът на кораба „Верила” – БМБ, беше приватизиран през 2008 година от компанията на Домусчиеви „Кей Джи Маритайм“. Според договора за приватизация купувачът поема ангажименти за 10 години напред, сред които са запазване на основната дейност и статут на дружеството, задължения за инвестиции, тонаж на корабите, 60% от тях да плават под български флаг и много други.

Повечето от условията обаче не бяха спазени. Според Домусчиеви причината за това е икономическата криза, която започна през същата година, когато са купили флота. Старите кораби станали ненужни, застрахователите отказвали да поемат рискове за тях. 9 години по-късно Агенцията по приватизация изчисли неустойки по договора за 50 милиона лева.

Сагата започна, когато тогавашният вицепремиер Валери Симеонов сезира прокуратурата по казуса. От държавното обвинение обаче препратиха делото в арбитражния съд в Българската търговско-промишлена палата, където то се забави 3 години. В крайна сметка сумата беше намалена двойно – на 25 милиона лева.

Дълго време „Кей Джи Маритайм“ дължеше пари на НОИ и НАП. Към кая на 2023 г. няма информация дали дълговете са платени, както и 25-те милиона неустойка по приватизационния договор.

Пътят на Домусчиеви в големия 6изнес бе свързан с приватизация и близки контакти с политици. Но най-вече с майка им Маргарита Домусчиева, която не е случен човек преди 10 ноември 1989-а.

Една от сделките им е за завод „Балкан” в Ловеч, където трябваше да се произвеждат електромобили. От 1997 до 2001 година директор на предприятието е майката Маргарита, а оттам и слабостта на синовете й към него. Преди да й поверят управлението на все още държавния завод, Маргарита Домусчиева ръководи други големи държавни предприятия – била е финансов директор на „Техенерго” и и „Тотема“. По времето на комунизма е важен фактор във външната търговия, била е под прекия контрол на „Държавна сигурност”. Случайно или не, огромният жилищен комплекс на Домусчиеви в София е съвсем близо до митичния ресторант „Монтерей“, където бившият шеф на Главно управление на ДС, покойният Любен Гоцев, събираше приятелите си.

С инерцията на Маргарита Домусчива синовете й стават бизнесмени едва навършили 21 и 23 години. Още през 1990-а започват търговия с различни стоки. При Виденов през 1996 г. вече са учредители на приватизационния фонд „Напредък“, както правят много знакови лица от прехода по това време.

Придобиват акции в различни държавни дружества, а с печалбите от апетитните държавни хапки основават фармацевтичния си бизнес с „Хювефарма”. През 2000 г. по времето на Иван Костов като премиер приватизират и държавната „Биовет“, която произвежда ветеринарни продукти. Трупат все повече пари, а по времето на НДСВ с премиер Симеон Сакскобургготски през 2003 година започват да ги инвестират в строителство с фирмата „„Адванс Пропъртис“.

При следващия премиер — Сергей Станишев и кабинета на Тройната коалиция Домусчиеви също намират пътя към властта. Тогава, през 2008 г., приватизират „Български морски флот” и концесионирането на два от пристанищните терминали в Бургас. Бизнесът на Домусчиеви процъфтява и при дългогодишното управление на ГЕРБ, а „братлета” неведнъж демонстрират приятелството си с Бойко Борисов. От 2010 година са собственици и на „Лудогорец“, който е абониран за първото място във Висшата лига, а Кирил Домусчиев е с отлични позиции в БФС и лично с президента Борислав Михайлов.

При правителството на Кирил Петков Домусчиеви отново са сред любимците на властта. Така например „Адванс Пропъртис“ на бизнесмените се включи в мегапроекта за производство на електромобилите „Некст.е. ГО“. Според обещанията от средата на 2021 година той вече трябваше да е готов и да осигури хиляди работни места, но това така и не се случи. Дружеството на Домусчиеви беше съсобственик в компанията, която трябваше да прави електромобилите.

Участваха с терена на завод „Балкан“ в Ловеч, който е тяхна собственост. В крайна сметка мястото се превърна във фотоволтаичен парк, а компанията „Некст.е.ГО“ предпочете да построи завода си в Северна Македония. Наскоро лично министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева заяви, че инвестицията в електромобили няма да се случи у нас.

Черепа и Гриша Ганчев ги свързаха с трафик на каптагон и амфетамини

Освен от кораби и морски товари, братя Домусчиеви печелят милионите си и от друго важно перо в бизнеса – фармацията. И по-точно с лекарства за животни. Покрай този бизнес около имената им витаят съмнения и за нелегално производство.

През август 2020 г. на редакционните пощи на българските медия се получиха документи, а много сайтове публикуваха информацията от тях. Според написаното две американски специални служби са започнали разследване на българска компания, свързана с братя Домусчиеви във връзка с наркотрафик в Близкия изток.

Оттогава няма развитие, но с темата за каптагона Домусчиев е свързван неведнъж, и то от неслучайни хора. Един от тях е Гриша Ганчев. Двамата имат стар конфликт-покрай футбола.

Един от големите скандали се случи през 2018 година. Първо Гриша Ганчев по време на телевизионно интервю обвини „Лудогорец”, че работи със съдиите и покани прокуратурата и ДАНС да влязат във футбола.

След това Кирил Домусчиев отговори, че отборът му е изряден. „Вълкът козината си мени, но нрава – не. Вярва ли му някой, при положение, че този човек е разследван за кражба на ДДС и акцизи?“, написа Домусчиев във фейсбук. По това време още течеше делото срещу Гриша Ганчев за данъчни престъпления. I

Последва, отговорът Ганчев, отново във фейсбук: „С кански мъки, след толкова години „То” си призна. Не е „Тя”, не е и „Той”. И да, наистина вълкът нравите си не мени, но наглите измамници, когато им оставиш почва, стават още по-нагли. ДДС ставката е основният и най-голям приход за фикса и съм съгласен, че трябва яко разследване. Дано никога каптагонът и амфетите не ги облагат с каквото и да било”, ясен бе Гришата от профила на ЦСКА.

Намек, че Домусите са свързани с наркотици, направи и Васил Божков през 2020-а, когато вече беше избягал в Дубай. Дълго време той и Домусчиеви бяха близки приятели, но наскоро Черепа разказа

Подробности около бизнес сделка с една от големите телевизии, която беше собственост на Домусчиеви. След бягството на хазартния бос той обясни в социалните мрежила отношенията им. „Името на Кирил Домусчиев се свързва с трафик на забранени вещества и контрабанда от години.-Но докато мутрите преди пазеха бизнеса-си с  бухалки и вериги — за днешните мутри тези „бухалки“ вече са прокуратурата и държавните институции. Домусчиев и разработените канали на фармацевтичния му бизнес са поредното парче от пъзела“, пише в оста на Божков.

Така или иначе няма официална информация за връзки на Кирил и Георги Домусчиеви с наркотрафик нито обвинение за подобна криминална дейност. Поне засега.

Източник: narod.bg

 

1 Коментара

Влади

6 months before

За този псевдоолигарх ще излязат доста интересни неща, когато ни....огрее Слънцето от изток!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.