Ще успее ли Украйна да набере нови войници, без да унищожи цяло поколение?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/shte-uspee-li-ukrayna-da-nabere-novi-voynici-bez-da-unishtozhi-cyalo-pokolenie/131717 SvobodnoSlovo.eu
Ще успее ли Украйна да набере нови войници, без да унищожи цяло поколение?

Милионната украинска армия е очукана и изтощена. Много войници служат вече две години без прекъсване. Десетки хиляди загинаха или бяха тежко ранени. Украинските въоръжени сили изпитват отчаяна нужда от новобранци.

Но Украйна е изправена пред мощна демографска бариера, която зрее от дълго време: в страната има много малко млади мъже.

Здравите мъже под 30-годишна възраст, гръбнакът на въоръжените сили на повечето страни, са най-малобройното поколение в съвременната история на Украйна. Следователно Киев ще трябва да намери някакъв вид компромис между това как да спре безмилостното нападение на Русия и да набере необходимия брой новобранци, без да обезкърви цяло поколение.

По-рано този месец президентът Володимир Зеленски предприе политически болезнената стъпка да намали на наборната възраст от 27 на 25 години, въпреки че възрастовата граница все още е невероятно висока, според стандартите на повечето други страни. В САЩ, например, мъжете могат да бъдат призвани в армията на 18 години.

Зад нежеланието на Киев да понижи още по-ниско възрастта се крие непреходното влияние на историята. Сегашната демографска яма е от миналия век.

Последствията от Първата и Втората световна война в Украйна се усещаха дори през 90-те години: и по време на двата конфликта се раждат по-малко деца, което води до две малочислени поколения.

Този спад има допълнително въздействие и ограничи населението на Украйна дори няколко десетилетия по-късно.

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. допълнително подкопа демографията, тъй като раждаемостта се срина на фона на икономическата депресия. Резкият спад продължи повече от десет години, което доведе до раждането на най-малочисленото поколение в съвременната история на Украйна.

Момчетата, родени тогава, сега са на възраст между 18 и 27 години - това е най-добрата наборна възраст. За сравнение, четиридесетгодишните мъже в Украйна са над два пъти повече от двадесетгодишните мъже.

Предишният наборен формат защитаваше по-младото поколение по всякакъв възможен начин. Сега 25 и 26-годишните украинци ще се окажат в центъра на нещата.

Рязкото намаляване на раждаемостта в Украйна през първите десетилетия след разпадането на Съветския съюз съвсем не е уникално. Подобен процес се наблюдава в много постсъветски държави, включително в самата Русия. Икономиката се срина и смъртността сред по-възрастните мъже скочи, най-вече от нелекувани сърдечни заболявания, алкохолизъм и производствени травми.

Но демографският проблем на Украйна на фона на настоящия конфликт е много по-остър от този на Русия.

Населението на Русия е почти четири пъти по-голямо и това й дава по-голям резерв, от който да черпи сили. Освен това, спадът на раждаемостта (средния брой деца на жена) се оказва по-рязък в Украйна, което води до още по-голям спад в броя на младите мъже, в сравнение с останалата част от населението.

През 90-те години несигурността за бъдещето надвисна над Украйна: спестяванията изчезнаха и заплатите се обезцениха на фона на икономическата криза. Тази несигурност „повлия на репродуктивното поведение на населението“, каза в телефонно интервю Александър Гладун, заместник-директор на Института за демография и социални изследвания „Птуха“.

През 1991 г., когато Украйна за първи път получава независимост, средната раждаемост беше 1,9 деца на жена. Десет години по-късно тази цифра е спаднала до 1,1 деца.

Когато децата от 90-те станаха на 20 години, тяхната малобройност се отрази първо на пазара на труда, а след това, с началото на руската инвазия, на бойното поле - при това много по-остро.

Решението на Зеленски да призове мъже на фронта, започвайки от 25-годишна възраст, рискува още повече да изтъни това и без това оскъдно поколение украинци. И накрая, много от ограничения резерв от 25 и 26-годишни - а има около 467 000 от тях в страната според оценките на правителството през 2022 г., - вече служат в армията, живеят в окупираните територии или са заминали в чужбина. Други преминават в категорията освободени от служба поради работа или инвалидност.

Жертвите в конфликта с Русия са високи. Повечето от желаещите доброволно вече бяха на фронта.

Колко бързо Украйна ще събере и обучи необходимите новобранци и дали те ще бъдат готови за голяма руска офанзива, очаквана през пролетта или лятото, не е ясно.

„Решението е взето – то е добро, но е закъсняло“, казва полковник Сергей Грабски, военен наблюдател за украинските медии.

Последствията от боевете вече се усещат за следващото поколение украинци. Броят на новородените е намалял почти наполовина от 2021 до 2023 г.

Според демографите важен фактор за този спад е, че до 800 000 украинки на възраст от 18 до 34 години са избягали в страни от Европейския съюз, показват данни на Евростат. В момента недостигът на жени в украинската демография се усеща по-остро, отколкото наборници за военната служба сред мъжете.

Намаляването на наборната възраст обаче заплашва да намали още повече и без това малочисленото поколение. А в окупираните територии Русия вече вдига мъже под оръжие срещу Украйна, започвайки от 18-годишна възраст.

Демографските перспективи на страната, казва демографът Гладун, сега зависят от два фактора: колко мъже ще загинат на фронта и колко жени ще се върнат от Европа. Но Украйна няма друг избор, освен да призове младежи в своята опустошена армия, казва той.

"Какво можем да направим? - попита риторично той. "Това е война."

Автор: Андрю Крамер; Източник: .nytimes.com// Превод: Opposition

https://mediamall.info/

2 Коментара

Олеся Zelle

преди 2 седмици

Не съжалявам жалките хохоли.... много млади мъже успяха да изчезнат още в началото на 2022госина от ОСРАЙна. Само в България такива хохоли нацисти са около 30на хиляди. Ами ТатгаренкоФ да ги си ги взема и към Киев- тъкмо ще зарадва наркомана

Коментирай

Мирмидон

преди 2 седмици

Защо бе, там раждаемостта е висока. Повечето сурогатни майки са от там.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.