Сноудън обвини Макрон във „вземане на заложници“

https://svobodnoslovo.eu/svyat/snoudan-obvini-makron-vav-vzemane-na-zalozhnici/141272 SvobodnoSlovo.eu
Сноудън обвини Макрон във „вземане на заложници“

Арестът на основателя и главен изпълнителен директор на Телеграм Павел Дуров застрашава основните човешки права на изразяване и общуване, заяви Едуард Сноудън, бивш служител на ЦРУ и Агенцията за национална сигурност. Разобличителят също така каза, че е „дълбоко натъжен“ от този ход на френския президент Еманюел Макрон, който определи като „вземане на заложници с цел достъп до личните комуникации“.

39-годишният руски технологичен предприемач, който има гражданство и на Франция, ОАЕ и Сейнт Китс и Невис, беше задържан, след като кацна на летище „Льо Бурже“ в Париж.

Според френските медии местните власти са издали заповед за арест на Дуров заради недостатъчна модерация на неговата онлайн платформа, което е довело до това тя да бъде широко използвана от престъпници.

„Изненадан съм и дълбоко натъжен, че Макрон е паднал до нивото на вземане на заложници като средство за получаване на достъп до лични комуникации“, каза Сноудън, подчертавайки, че този ход „принизява не само Франция, но и света“.

Сноудън избяга от САЩ през 2013 г., след като предостави на медиите файлове, разкриващи систематично масово незаконно шпиониране на американски граждани от Агенцията за национална сигурност на САЩ. Той остана блокиран на летището в Москва, след като Вашингтон анулира паспорта му. Русия му предостави убежище, а впоследствие и гражданство.

Павел Дуров създаде Телеграм през 2013 г. В момента броят на активните месечни потребители на платформата е 950 милиона души.

https://obektivno.bg/

2 Коментара

Добре е, че...

3 weeks before

...поне тоя човек се спаси, като разкри подлите, долни истини за NSA и ЦРУ . Дуров едва ли ще успее...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.