СТРАШНИЯ СЪД ЗА МВФ и САЩ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/strashniya-sad-za-mvf-i-sasht/115616 SvobodnoSlovo.eu
СТРАШНИЯ СЪД ЗА МВФ и САЩ

 

Вече не е необходима резервна валута

Войната в Украйна ускори прехода към ново глобално преструктуриране. Икономическите санкции на Вашингтон срещу Русия, кражбата на резервите на руската централна банка и кражбата на венецуелско злато, а не конфликтът в Украйна, превърнаха американския долар в оръжие и доведоха до глобално пренареждане. Ограничената руска намеса в Донбас беше закъснелият с осем години отговор на Путин на американския преврат, който свали правителството на Украйна през 2014 г. и установи правителство, враждебно към Русия и руското население, което беше включено в украинската провинция на Съветския съюз . Интервенцията на Путин беше предизвикана в резултат на помощта от страна на Съединените щати в създаване на голяма украинска армия, готова да свали самопровъзгласилите се републики в Донбас.

По навик и удобство американският долар се използва като световни пари за уреждане на дисбаланси в международната търговия, но санкциите накараха света да осъзнае рисковете от използването на долара. В резултат на това БРИКС се разшири за да включат Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. В момента организацията осигурява почти цялото световно производство на петрол и 40-45% от световния БВП. Очевидно е, че преструктурирането вече е извършено.

Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ вече се присъединиха към BRICS. Това задължително ще се отрази на ролята на долара като световна резервна валута. Това ще е краят на петродолара. Саудитска Арабия обяви, че постепенно премахва петродолара, когато започна да приема плащания за петрол в други валути. BRICS разработват начини да търгуват помежду си, без да използват щатския долар, ефективно прекратявайки ролята на долара като световна резервна валута.

BRICS може да се опита да създаде нова резервна валута, състояща се от претеглена кошница от техните валути. Това засега е ненужно и може да доведе до напрежение сред членовете на БРИКС поради спорове относно дела на всяка валута в кошницата. Резервната валута вече не е необходима. В края на Втората световна война беше необходима резервна валута, защото другитe индустриализирани икономики бяха унищожени. Тъй като САЩ имаха единствената непокътната икономика, ролята се падна на щатския долар. Днес ситуацията е различна. Централните банки могат да държат своите резерви под формата на валутите на своите търговски партньори.

За Вашингтон това означава, че САЩ ще имат проблеми с финансирането на големия си бюджетен и търговски дефицит. Докато доларът беше глобалната валута, чуждестранните централни банки държаха резервите си в държавния дълг на САЩ. С нарастването на бюджетния дефицит и търговския баланс на САЩ нарастваха и резервите на световната банкова система.

Ситуацията се променя. Ако една дузина страни, представляващи около половината от световното население и 40-45% от световния БВП, спрат да използват долара, пазарът за чуждестранни централни банки за американския дълг ще се свие значително. Премествайки производството си в чужбина, Съединените щати станаха зависими от вноса. Намалената употреба на долара означава по-малко клиенти на дълга на САЩ, което означава натиск върху обменната стойност на долара и перспективата за нарастваща инфлация поради по-високите цени на вноса.

Възможно ли е САЩ да позволят тази реорганизация да продължи, и може ли да се очаква преврат в Саудитска Арабия, където те имат пет военни бази и множество офиси на ЦРУ? Това е доста съмнително. Вашингтон вече не е способен да свали правителството на Саудитска Арабия, защото Русия, Китай и Иран няма да го позволят. Президентът Обама искаше да свали Асад в Сирия, но Путин не позволи това да се случи. Днес ситуацията е коренно различна.

Глобалистките мечти на западните олигарси (WEF) изглежда са към края си заедно с така наречения „Ред, основан на правила“. Тук е важна ролята на Владимир Путин в ръководенето на движението към „нова глобална архитектура на сигурността“ и поставянето на основите на нов многополюсен световен ред. Американската версия на глобалния ред беше разрушена от хладното отношение на Запада към опитите на Путин да стане част от световния ред на равноправна основа, а не в подчинено положение. Арогантността и глупостта на Вашингтон разрушиха световния ред.

Преди смъртта си съветникът по националната сигурност Збигнев Бжежински предупреди, че САЩ ще трябва да направят компромис с Русия и Китай, за да улеснят прехода от еднополярна към многополярна система. Ето какво каза той:

„Тъй като ерата на глобалното господство наближава своя край, Съединените щати трябва да поемат водеща роля в прекрояването на глобалната енергийна архитектура. САЩ остават най-могъщите в света политически, икономически и военно, но предвид сложните геополитически промени в регионалните баланси вече не е глобална имперска сила. САЩ трябва да поемат водеща роля в прекрояването на глобалната политическа архитектура, така че насилието да може да бъде ограничено, без да се разрушава глобалният ред.

Дългият и болезнен път към първоначално ограничено регионално уреждане е единственият жизнеспособен вариант за САЩ, Русия, Китай и съответните субекти от Близкия изток. От Съединените щати това ще изисква търпеливо постоянство в установяването на отношения на сътрудничество с новите партньори (особено Русия и Китай). Факт е, че преди появата на Америка на световната сцена никога не е имало наистина „доминираща“ световна сила ... През втората половина на 20-ти век никоя друга сила дори не се доближава до това. Тази ера вече свършва.”

Какво трябва да направят САЩ с Москва и Пекин? Има ли начин да се защитят интересите на САЩ и в същото време да се избегнат години на конфликт и конфронтация? Какви трябва да бъдат целите на американската външна политика? Днес целта на неоконсерваторите е хегемонията на САЩ да не позволи на Вашингтон да се вслуша в съветите на Бжежински. Шансът на Вашингтон да преговаря с Русия и Китай е пропуснат. Въпросът, пред който са изправени, е как Русия и Китай ще се справят с Вашингтон. Монополът на неоконсерваторите във външната политика на САЩ означава, че Вашингтон не желае повече да чуе гласа на разума. 

Американската хегемония вече е изключена.

Светослав Атаджанов 

1 Коментара

Иванов

преди 8 месеца

Списък на американските военни бази по света, обезпечаващи спокойствието му от РУСКА и други заплахи. "Liste des bases militaires des États-Unis dans le monde" https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_bases_militaires_des_%C3%89tats-Unis_dans_le_monde и на английски "List of United States military bases" https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_military_bases ТАКИВА ВОЕННИ БАЗИ ИМА И ФРАНЦИЯ, САМО ЧЕ ПО- МАЛКО "Liste des bases militaires françaises dans le monde" https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_bases_militaires_fran%C3%A7aises_dans_le_monde

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.