Тръмп има най-богатия човек в света на своя страна: Какво иска Мъск?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/tramp-ima-nay-bogatiya-chovek-v-sveta-na-svoya-strana-kakvo-iska-mask/145254 SvobodnoSlovo.eu
Тръмп има най-богатия човек в света на своя страна: Какво иска Мъск?

Зандър Мънди бил по средата на един типичен ден в офиса си, когато научил новината: технологичният милиардер Илон Мъск говори в близкото училище в град Фолсъм, в американския щат Пенсилвания.

„Кога най-богатият човек в света идва в града?", запитал се тогава той.

С население от малко под 9000 души, Фолсъм е тихо място. Жителите обикновено се стесняват да говорят открито за политиката си, а политическите знаци в дворовете на домовете им са малко и рядко се срещат.

21-годишният Мънди, който работи като лизинг агент в жилищен комплекс, признава, че не е планирал да гласува на изборите през ноември. Но след като видял да се образуват тълпи и усетил вълнението, той все пак решил да влезе, нетърпелив да чуе какво има да каже Мъск.

По времето, когато напуснал училището, той си спомня, че клонял повече към това да гласува за Доналд Тръмп, отколкото към Камала Харис.

"Ако някой като Мъск ви каже, че това са изборите, които ще решат бъдещето ни, не само кой ще бъде президент през следващите четири години, но и какъв ще бъде светът... Мисля, че това е доста голямо“, казва Мънди пред BBC. „Това има значение. Това е важно.“

Мъск, който преди това култивираше имидж на ексцентричен технологичен гений, който беше само встрани от политиката, сега се закле в пълна вярност на Тръмп. Пред очите на американската общественост, 53-годишният инвестира своето време, оперативно ноу-хау и дебел портфейл, за да се опита да избере републиканеца - рядкост сред бизнес елита на нацията, който традиционно предпочита да оказва влияние на политиката зад кулисите.

Това е подход, който е коренно различен от традиционните главни изпълнителни директори, много от които са по-известни с организирането на скъпи, ексклузивни вечери за набиране на средства или приемането на потенциални дарители в пищни домове в Хамптънс.

И това накара наблюдателите да задават въпроси относно мотивите на Илон Мъск.

Традиционният подход на главните изпълнителни директори „не е в светлината на общественото внимание“, обяснява Ерик Гордън, ръководител на катедрата по предприемачество в Ross School of Business към Университета на Мичиган. Но „Мъск го прави шумно и гордо и следователно може би се превръща в гръмоотвод“.

Подкрепящият Тръмп комитет за политически действия на Мъск - America PAC - вече е похарчил повече от 119 милиона долара през този изборен цикъл, според Open Secrets, инструмент за проследяване с нестопанска цел. Освен това, собственият принос на Мъск го прави един от най-големите индивидуални дарители в президентската надпревара и според сведенията играе жизненоважна роля в операциите на Тръмп, които чукат по вратите на домовете в ключови щати, в които кампанията се надява да мобилизира избирателите.

Съобщава се, че Стив Дейвис, ключов лейтенант на Мъск, който е работил за неговите компании, включително SpaceX, X и Boring Company, е бил нает да помогне в усилията.

Личната инвестиция на г-н Мъск в кампанията е нещо, което бързо беше забелязано от юь`Мънди.

„Само това беше шокиращо за мен“, казва той. „Този някой наистина би похарчил толкова много време и пари, за да повлияе на избирателите. Това означава, че го прави с причина.“

Някои демократи, като сенаторът от Пенсилвания Джон Фетърман, призовават партията си да не пренебрегва заплахата, която Мъск представлява преди изборите. Той се обръща към демография от хора, които го виждат като „безспорно брилянтен“ и сред които традиционните усилия на демократите се оказват трудни, смята Фетерман.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.