Украйна иска от Мексико да арестува Путин, ако лидерът на Кремъл отиде на встъпването в длъжност на новия президент

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ukrayna-iska-ot-meksiko-da-arestuva-putin-ako-liderat-na-kremal-otide-na-vstapvaneto-v-dlazhnost-na-noviya-prezident/140072 SvobodnoSlovo.eu
Украйна иска от Мексико да арестува Путин, ако лидерът на Кремъл отиде на встъпването в длъжност на новия президент

Украинското посолство в Мексико на 7 август поиска от мексиканското правителство да арестува руския лидер Владимир Путин, ако присъства на встъпването в длъжност на новоизбрания президент Клаудия Шейнбаум. Посолството нарече Путин военнопрестъпник и изрази благодарност на Мексико за поканата на президента Володимир Зеленски на церемонията на 1 октомври, съобщава The Kyiv Independent.

"Ние вярваме, че мексиканското правителство ще изпълни международната заповед за арест и ще предаде гореспоменатия (Путин) на съдебния орган на ООН в Хага", казаха от посолството.

През март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на Путин по обвинения във военни престъпления, по-специално принудително депортиране на украински деца в Русия след нахлуването на Москва в началото на 2022 г.

Хуан Рамон де ла Фуенте, избран за външен министър на Шейнбаум, обясни, че е "стандартен протокол" да се поканят лидерите на всички страни, с които Мексико има дипломатически отношения, включително Русия и Украйна, на встъпването в длъжност.

Докато Русия не е член на Международният наказателен съд, Мексико е. Въпреки това двете страни укрепват отношенията си. Путин поздрави Шейнбаум за победата й през юни, като посочи Мексико като "исторически приятелски партньор" на Русия в Латинска Америка.

Шейнбаум, която се кани да стане първата жена президент на Мексико, спечели историческа победа на общите избори на 2 юни и ще започне своя шестгодишен мандат през октомври. И Путин, и Зеленски бяха сред световните лидери, които я поздравиха.

Петя Кузева

trud.bg

7 Коментара

Помнещ

1 month before

Ха, ха, ха... отговорили от Мексико на испански.....

Коментирай

СеКо

1 month before

Отговора на Mexico: vete a la mierda, muchacha!

Коментирай

сесе

1 month before

Укрите разбират само от бой и секс. Или в обратен ред.

Коментирай

До Укро Идиотите

1 month before

Аааааааа ха ха ха ха ха ! 'Ми арестувайте си го ВИЕ бе ! Нали сте много велики ? Нали зад Вас стоят САЩ и НАТО ? К'во , не му знаете адреса ли ? Ами ето - давам Ви го безплатно : Москва , Красная площадь . Кремлевский дворец . Отивате там и го арестувате ! К'ъв Ви е проблема ???

Коментирай

Посетител

1 month before

Така наречената еврокомисия, се присъединява към призива на Друсаното Зеле... Ако Путин дойде в Мексико, да го арестували и предадели на съда в Хага... идиоти...

Коментирай

BLIMAN

1 month before

.. тая немска дрисла, дето я избраха току така, няма да се кротне, ...а оная ненормалната Карла дел Понте която, осъди Милошевич, майче хвърли топа...? .....Бог да я прости за свинщините, които сътвори. за Европа.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.