ВОЙНАТА С ХУСИТЕ НЯМА ДА Е ЛЕКА РАЗХОДКА

https://svobodnoslovo.eu/svyat/voynata-s-husite-nyama-da-e-leka-razhodka/125575 SvobodnoSlovo.eu
ВОЙНАТА С ХУСИТЕ НЯМА ДА Е ЛЕКА РАЗХОДКА

ВОЙНАТА С ХУСИТЕ НЯМА ДА Е ЛЕКА РАЗХОДКА

В сряда администрацията на Байдън определи хусите като „ глобална терористична група“, отваряйки вратата за широкообхватни санкции. Хуманитарните организации веднага реагираха с предупреждения, че определянето заплашва значително да влоши хуманитарната криза в Йемен. В резултат на почти десетгодишната война, водена от саудитския режим срещу Йемен с американска военна и логистична подкрепа, повече от половината от населението на страната - повече от 18 милиона души - се нуждаят от храна и друга помощ...

Администрацията на Байдън е в процес на възстановяване на седемгодишно ембарго срещу Йемен, което лиши цивилното население от храна, вода и основни лекарства. Ето как Вашингтон използва термина "терорист", за да използва глада като външнополитически инструмент. Ясното намерение е населението да бъде подчинено чрез глад, така че САЩ да могат да напреднат в своята геополитическа програма в региона. В същото време стратегическите цели на Вашингтон остават до голяма степен скрити за широката общественост, така че ще ги изброим тук:

САЩ имат три основни цели в Йемен:

1. Елиминирайте съюзника на Иран. (Хути)

2. Контролиране на важните морски пътища в Червено море.

3. Изграждане на петролопровод през Йемен, в случай че Съединените щати започнат война с Иран и корабоплаването в Ормузкия проток бъде прекъснато.

Сега, когато Израел напредва с операцията си за етническо прочистване, може да се добави четвърта цел към списъка:

4. Включване във военни битки с всяка армия, или милиция в региона, която се опитва да подкопае териториалните амбиции на Тел Авив.

Имайте предвид, че настоящата война не е просто разширяване на израелска територия, а опит Израел да стане регионален хегемон. Израел се стреми да стане доминиращата сила в Близкия изток, без съпротива от настоящите си съперници. Администрацията на Байдън помага за проекта до голяма степен, защото интересите на САЩ са в съответствие с дългосрочните планове на Израел. Геноцидът в ивицата Газа е неразделна част от глобалната военна стратегия на американския империализъм в преследване на световна хегемония. Това е единият фронт в зараждащата се глобална война, заедно с прокси войната на Вашингтон срещу Русия в Украйна, ескалиращата война в Близкия изток с Иран като основна цел са военните му приготовления срещу Китай.

Накратко, глобалните амбиции на САЩ пасват идеално на регионалната стратегия на Израел. Нито една страна не вярва, че може да постигне по-широките си цели с мирни средства, отчасти поради недостига на критични ресурси и намаляващата икономическа продукция. Следователно военната агресия е единственият път напред. Основните цели на предстоящия конфликт са Иран, Русия и Китай.

Тези действия са подготовка за челен сблъсък с Иран, който може да се случи всеки момент. Пентагонът не само е планирал такава война от десетилетия, но и от гледна точка на американския империализъм неговите стратегически цели никога не са били по-важни от днес, когато САЩ водят фактическа война с Русия и планират война с Китай. Неговата цел при нападение върху Иран е да осигури неоспорвано господство над основния регион за износ на петрол в света, регион с уникална позиция да проектира геополитическа мощ в Евразия, Африка и целия регион на Индийския океан...

Реалността е, че това са различни арени на бързо развиващ се глобален конфликт, докато американският империализъм отчаяно се опитва да компенсира упадъка на своята относителна икономическа мощ и да установи глобална хегемония чрез война, грабеж и възраждане на колониалното подчинение.

Йемен е малка, но важна част от цялостната стратегия. Милиардерският елит, който използва политически агенти за прилагане на политики, е решен да изкорени заплахата на хутите за търговското корабоплаване в Червено море. Това е основният мотив за желанието на Вашингтон за война. Не е изненадващо, че това беше и непосредствената причина за водената от Саудитска Арабия намеса, въпреки че медиите отклониха вниманието към по-малко значимите политически борби за власт.

Хусите са добре организирана, силно мотивирана, калена в битки машина за убиване, която познава терена и има добро разбиране за това как САЩ предпочитат да водят своите войни. Ако Съединените щати не можаха да победят талибаните, не трябва да очакват да победят и хусите.

След това, разбира се, възниква въпросът „колко добре въоръжени“ са хусите. 

Само за няколко години бунтовниците хуси в Йемен натрупаха изненадващо разнообразен набор от противокорабни оръжия, включително крилати и балистични ракети, които наскоро използваха, за да застрашат корабоплаването в Червено море...

Огромният арсенал на хусите повдига въпроси относно по-широката стратегия на Иран в региона. Това предполага силен, дългосрочен фокус на Иран върху засилване на противокорабните способности на Хусите и потенциален опит за експорт на иранския модел на военноморска принуда от Персийския залив и Ормузкия проток към геополитически важното Червено море и Баб ал Мандебския Проток. .

Това ни показва, че хусите са добре въоръжена военна сила, оборудвана с оръжията, от които се нуждаят, за да водят войната в Червено море. Хусите са знаели, че в крайна сметка ще има война със Съединените щати, за която ще трябва да се подготвят добре. Съединените щати вероятно ще понесат значителни жертви в предстоящия конфликт и битките ще продължат няколко години, прекъсвайки транзита в Червено море, причинявайки огромни щети на глобалните линии за доставки и допълнително укрепвайки антиамериканските коалиции. Всичко това можеше да бъде избегнато, ако администрацията на Байдън беше решила да окаже натиск върху Израел да прекрати обсадата си на Газа и да позволи на хуманитарната помощ да достигне до палестинския народ. Но те избраха да не правят това.

Не е необходимо хусите да победят САЩ, за да спечелят войната. Те просто трябва да надживеят агресията на САЩ, като продължат да заплашват търговския трафик в Червено море. Това е всичко, което трябва да направят. И с огромните си запаси от балистични ракети и атакуващи дронове, те ще могат да подкрепят тези усилия за години напред, може би завинаги. Някой от екипа на Байдън изобщо мислил ли е за това?

Сцената е готова за голям конфликт в Йемен, който бързо ще ескалира и ще се разпространи в целия Близък изток. Няма признаци, че Байдън планира да забави инерцията на войната или да се отдръпне от ръба на пропастта. Това заплашва с истинска катастрофа.

Светослав Атаджанов

2 Коментара

Чичо

8 months before

Не са хуси, хути са!!!

Коментирай

хегемона????

8 months before

Досега никой, ама абсолютно никой не е спрял или забавил, или дори повлиял на световния ционизъм. Те просто правят каквото им е по плана. Дори не ни обиждат. Пълен игнор. Все едно останалия свят изобщо не съществува. Нито една точка от техния план, дневен ред не е била провалена или спряна. А съпротивата все още се наказва и смазва чрез пълно унищожение. Е? Не е ли това истинската и непреодолима причина за следващата война?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.