Време е да приемем постоянния календар на Ханке-Хенри

https://svobodnoslovo.eu/svyat/vreme-e-da-priemem-postoyanniya-kalendar-na-hanke-henri/127926 SvobodnoSlovo.eu
Време е да приемем постоянния календар на Ханке-Хенри

Стив Х. Ханке е професор по приложна икономика в университета “Джон Хопкинс”. В България е бил съветник на президента Петър Стоянов от 1997 до 2001 г. и е известен като „бащата на валутния борд в България“.

***

Тази година е високосна. Към календара ще бъде добавен допълнителен ден, 29 февруари. Наслаждавай се.

Какво ще кажете за допълнителна седмица на всеки шест години? Това е, на което бихте се радвали, ако се приеме постоянния календар на Ханке-Хенри (HHPC). Изправени пред множеството проблеми на Григорианския календар, моят колега Ричард Кон Хенри, професор по физика и астрономия в Университета “Джон Хопкинс”, и аз създадохме HHPC (Постояннният календар на Ханке-Хенри). 


Предлагаме понеделник, 1 януари 2025 г., като негова начална дата.
HHPC се състои от 364 дни, разделени на четири еднакви тримесечия от по 91 дни, всяко от които съдържа два месеца от 30 дни и един от 31. За да се отчете календарното отклонение и да се поддържа сезонната цялост, на всеки шест години се добавя високосна седмица (наречена Xtra седмица) в края на годината. 
Именно от Xtra Week (допълнителната седмица) възниква основната характеристика на HHPC: всеки ден от годината е в един и същи ден от седмицата, всяка година, завинаги. 25 декември ще бъде понеделник, година след година. 
Погледнете и намерете рождения си ден. Ще се случи в същия ден от седмицата, завинаги.

Може да възразите срещу това рожденият ви ден винаги да се пада в един и същи ден от седмицата. Не се безпокойте. 
Празнуването може да бъде във всеки удобен за вас ден. Така например покойната кралица на Англия Елизабет II празнуваше официално рождения си ден през юни, през топлото английско лято, въпреки че всъщност е родена на 21 април.
Защо да промените григорианския календар към HHPC? 

В крайна сметка Григорианският календар съществува от 1582 г. И има редица проблеми и осезаема неефективност, свързани с него. 

Понастоящем за лесно изчисляване на лихвите по облигации, ипотеки и други подобни има безброй конвенции за броене на дните. Например, изисква се да приемем, че всеки месец се състои от 30 дни и че всяка година е 360 дни - според конвенцията за броене на дни 30/360. Това може да доведе до огромни грешки в онези месеци, които се състоят от 28 или 31 дни. HHPC (постоянния календар на Ханке-Хенри) елиминира изцяло необходимостта от конвенции за броене на дните.
Според Григорианския календар планирането на празниците също е по-скъпо от необходимото.
HHPC ще позволи шестте съществуващи федерални празника да бъдат насрочени през уикендите и това също ще доведе до това, че Нова година ще се пада през уикендите. 
В Обединеното кралство едно проучване установи, че премахването на седем от тези национални празници може да спести до 1% от БВП на Обединеното кралство годишно. 
В България това би означавало спестявания от около 2 млрд. лв., или 314 лв. на човек, годишно.
Ползите продължават. 

Всички дейности по планиране например ще бъдат опростени. Училищният график ще бъде определен веднъж и ще продължи завинаги. 

Само помислете за времето, което ще спестите, ако планирате графици на спортните лиги веднъж, вместо всяка година.
Време е за промяна в календара – постоянна промяна.

Проф. Стив Ханке

https://www.lentata.com/

1 Коментара

Иванчо

преди 2 месеца

"Timeo Danaos et dona ferentes" - Страхувам се от данайците дори когато носят подаръци (Вергилий, "Енеида"). С други думи - на англосакси вяра да нямате!!! Много хубаво не е на хубаво!!!!!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.