Захарова нарече забраната да лети над България – „опасна глупост“

https://svobodnoslovo.eu/svyat/zaharova-nareche-zabranata-da-leti-nad-balgariya-opasna-glupost/122176 SvobodnoSlovo.eu
Захарова нарече забраната да лети над България – „опасна глупост“

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече „опасна глупост“ решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети над въздушното пространство на страната, ако тя е на борда, пише ТАСС.

Става въпрос не просто за глупост, а за опасна глупост на някакъв интригант в българските власти„, написа Захарова в канала си в Telegram. „Факт е, че правилата за въздушно движение се регулират от Чикагската конвенция за международна гражданска авиация от 1944 г. Тя предписва под територия на държавата да се разбират „сухопътните територии и прилежащите им териториални води“. Въздушното пространство не е включено в понятието „територия“.

Захарова обясни, че в тази връзка ефектът от „незаконните санкции на Европейския съюз не може да се прилага към безспирния полет със самолет на лице, на което е забранено да влиза на територията на държавата„.

По думите ѝ за първи път в историята се забранява не на самолет, а на лице в самолет да бъде в небето, тъй като според нотата на дипломатическото ведомство на България самият самолет на руското външно министерство е бил допуснат да прелети.

Замисляли ли са се българските държавни служители за това, че хиляди функционери на НАТО в нашите огледални списъци могат да бъдат обект на подобни ответни мерки? Мислили ли са по принцип за създаването на опасен световен прецедент? Моето предположение е, че не. Кой даде право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? Между другото, ние вече сме в Скопие„, добави Захарова.

Лавров пристигна в Скопие на 30 ноември за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Самолетът прелетя през територията на Гърция, въпреки че по-рано се очакваше маршрутът да мине през България. ТАСС научи, че българската страна е отказала да допусне преминаването на самолета на руския външен министър, ако на борда му е била Захарова.

https://kritichno.bg/

6 Коментара

Стоян Вичев

преди 5 месеца

"Кой даде право на неграмотните чиновници в София да позорят българския народ? " ......... Как кой - Великата ДЕМОНокрация.

Коментирай

БАЙ МЕДО ГУМАДЖИЯТА

преди 5 месеца

Руснаците не са злопаметни, но не забравят... И те си попълват списъци...

Коментирай

Мина

преди 5 месеца

Тези управляващи отдавна счупиха скалата на тъпомера и постоянно ни правят за смях.

Коментирай

Генчо Гунчев

преди 5 месеца

В България се навъдиха толкова педерунгели, а страха им от хубавите жени е толкова голям, че не разрешават дори да прелитат със самолет над България.

Коментирай

Ангелина

преди 4 месеца

Аргументираното изказване на Мария Захарова е не само точно ,но напълно логично и смислено ,за разлика от меко казано нелогичните и смехотворни действия на някои "преиграли" в лакейството си български чиновници.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.