Журналист от Скопие: България е дежурният виновник

https://svobodnoslovo.eu/svyat/zhurnalist-ot-skopie-balgariya-e-dezhurniyat-vinovnik/143126 SvobodnoSlovo.eu
Журналист от Скопие: България е дежурният виновник

Eдинствено тези, които са на власт, имат интерес от антибългарската риторика в Република Северна Македония.

Това заяви по Дарик радио журналистът от Скопие Атанас Величков, главен редактор на сайта „Трибуна.мк“. По думите му в Северна Македония България се ползва за „дежурния виновник“, който излиза на преден план като главна тема, когато в Скопие назреят по-сериозни проблеми.

“Вицепремиерът Николоски използва тези 5 минути слава, които използва за своя лична промоция. Използва момента да се представи като голям патриот. Мицкоски дойде на власт с много патриотични обещания, от които не видяхме нищо. Обещаваше, че щял да върне името на Македония. Винаги, когато главна тема в РСМ стане България, това се използва за отвличане на вниманието от реалните проблеми на държавата и реалните проблеми на македонските граждани. Никога не е било заради единия патриотизъм. От това разгаряне на този антибългарски македонизъм никой няма интерес – имат интерес само тези, които са на власт“, заяви Величков.

Проф. Христо Матанов от своя страна заяви, че от Скопие „малко са преиграли“, но такава реакция не го учудва:

„Антибългаризмът е традиционно оръжие на македонските управляващи, не на народа. По границите живеят хора, които искат добри отношения с България, да преминават границата нормално. Северномакедонските митничари обаче се държат предизвикателно.“

Премиерът Християн Мицкоски е дошъл с подобни заявки, допълни историкът. Учудващо според него обаче е, че Съюзът на демократичните сили е заел роля на опозицията.

„Българската външна политика е обвиняване в пасивност, но мисля, че отзоваване на посланика ще ни изиграе лоша шега. Повечето от партиите, „Възраждане“, Пеевски, го поставиха като искане категорично. Това не е добър ход. Дипломацията трябва да приеме друг подход. Очевидно е да свикне с този антибългаризъм“.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.