Десислава Иванчева осъдена ефективно!

https://svobodnoslovo.eu/uncategorized/desislava-ivancheva-osadena-efektivno/414 SvobodnoSlovo.eu
Десислава Иванчева осъдена ефективно!

Водещата опорка на Продължаваме промяната се сгромоляса!

Магистратите от Върховния касационен съд са обсъдили подробно всички възражения на подсъдимите. Въпросните възражения бяха широко прокламирани от определени медии и политици. В продължение на няколко години тези възражения бяха използвани за генериране на негативни обществени нагласи и натиск върху политиците за закриване на специализираните съд и прокуратура. Твърдеше се, че осъдената Иванчева била обвинена тенденциозно, били потъпкани правата ѝ и редица други опорни точки, върху които се упражняваха подопечните медии и анализатори на стоящите зад закриването на спецправосъдието лица. Бяха правени опити за представяне на тези неверни твърдения и пред европейски институции, а през това време обвиняваната през екрана прокуратура не вземаше отношение и очакваше окончателното произнасяне на съда.

Казусът е знаков, тъй като е едно от първите корупционни дела с висок обществен интерес под ръководството на Специализираната прокуратура, и то малко след прехвърляне на компетентността на тази категория дела в същата структура. Знаков е също така защото може да се проследи как политици, бизнесмени и засегнати от действията на специализираните структури, се уплашиха вкупом от постигнатите резултати в борбата с корупцията и изваждането на показ на това уродливо явление, което подкопава устоите на държавността в продължение на повече от три десетилетия. По този начин се изпълни източната мъдрост: „Врагът на врага ми е мой приятел“.

И ако предишните инстанции бяха обвинявани в пристрастие, тъй като бяха част от сатанизираните специализирани съд и прокуратура, то в настоящия случай не съществува аргумент, с който да бъде оборено по какъвто и да било начин решението на последната инстанция, а именно ВКС. Време е истината да бъде казана по категоричен начин, а тя след окончателното решение е само една: Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петър Дюлгеров са участвали в извършването на корупционно престъпление. Поисканата сума на подкупа повдига завесата над случващото се в местната власт, но общественото внимание беше насочено в посока „мъченицата“ Десислава Иванчева.

Ето и част от доводите, с които Иванчева се явяваше в редица ТВ студиа, печатни издания и социални мрежи:

Подсъдимите твърдяха, че им било отказано събирането на допълнителни доказателства и това съставлявало съществено нарушение на процесуалните правила. Съдът изяснява, че са събрани всички относими доказателства и няма как да бъде даден приоритет на защитната теза пред обвинителната, както и обратното, тъй като основната цел е установяване на обективната истина, а не провеждане на процеса съобразно субективното виждане на една от страните.

На следващо място, превозното средство на Иванчева било оставено без контрол и е било възможно предметът на подкупа да е оставен от трето лице. Съдът казва, че това не е релевантен аргумент, тъй като е достатъчно да се проследи пътя на парите, започнал от свидетеля Ваклин, а посочените алогични твърдения представляват субективен подход на реализиране на защитна теза.

Източник: crimesbg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.