ЖЕНИТЕ НА ЗИГМУНД ФРОЙД

https://svobodnoslovo.eu/uncategorized/zhenite-na-zigmund-froyd/4405 SvobodnoSlovo.eu
ЖЕНИТЕ НА ЗИГМУНД ФРОЙД

Без да се разпростирам с подробности за психоанализата на Фройд, не ми е работа тук, ще ви разкажа за петте най-важни Жени в неговия живот.

През 1881 г. Зигмунд Фройд се запознава с две интересни за него дами. Първата е Берта Папенхайм, тя е пациентка на неговия духовен наставник и най-близък приятел в продължение на дълги години д-р Йозеф Бройер.

Това е знаменитият случай „Анна О."

Сигурно знаете, че шифрирането на случаите в практиката на Фройд и по-късно ще става чрез имена, започващи с предходната в азбуката буква на първата буква от истинските имена; в случая: Берта става Анна, Папенхайм става О, – значи, клиничен случай "Анна О."

Преди срещата и запознанството с госпожица Папенхайм - Най-важната Пациентка, - животът като че ли ласкаво и широко отваря врати пред Зигмунд Фройд, защото той е представен на една друга млада (на 19 години) и красива дама – Марта Бернайс.

Двамата с нея бързо и толкова много се харесват, че само няколко месеца по-късно тайно се сгодяват. Тя му подарява пръстена на баща си с голяма инкрустирана перла.

Тази млада дама остава завинаги Най-важната Жена в живота на Фройд. Тя е Съпругата.

Зигмунд Фройд освен всичките си многобройни творби по психоанализа ни остави още и един том с прекрасни (около 1000 на брой) свои „Писма до моята годеница“, годеницата е Марта.

Другата най-обичана от него и най-близка жена е дъщеря му Анна, която го наследява в психоанализата, продължава делото му като теоретик и практик, пише важни творби в духа на класическия фройдизъм. Тя е Дъщерята.

Фройд обича силно и други жени.

За него по-късно психоаналитичката Лу Андреас-Саломе, тя, четвъртата в списъка тук, е символ на Най-важната приятелка, която въплъщава красотата, свободата и интелекта. За нея, за Ницше и за Фройд разказва в книгата си "Когато Ницше плака" писателят-психотерапевт Ирвин Ялом.

Е, Лу Андреас-Саломе е била по онова време приятелка на много други мъже, да не ги изброявам всичките: Ницше, Рилке, Паул Ре, Томас Ман, Шницлер, Ебингхаус, Толстой, Георг Брандес, Ибсен, Вагнер и др., а и на много жени, включително и на дъщерята на Фройд. Някои мъже се самоубиват от любов.

Зигмунд Фройд и той толкова се възхищава на умната руско-немско-еврейска красавица, че даже и подарява, като изключение, един от фамозните знаци на членовете на Тайния Кръг (Wiener Psychologische Mitwochgesellschaft) в който по принцип членуват само мъже, негови най-близки приятели и избрани сподвижници – прекрасна гръцка камея на златна гривна.

Всяка сряда вечер в девет часа вечерта в този Кръг се събират двадесетина души. Образувайки своеобразен сенакъл (от senaculum – заседателна зала), пушейки пури и пиейки кафе около голяма елипсовидна маса, тези хора - Фройд, Адлер, Юнг, Карл Абрахам, Ференци, Ото Ранк и др. - са обменяли идеите си в областта на психологията, психиатрията и психоанализата.

Лу Саломе е единствената жена, допусната от Фройд в някаква степен (само) до Тайния кръг.

Другата впечатлила Фройд дама е негова пациентка и след това ученичка, подобно на Сабина Шпилрайн при Карл Густав Юнг, сигурно сте гледали филма "Опасен метод" за тях двамата, винаги има едни много интересни паралели при Фройд и Юнг, – това е гръцката принцеса Марѝ Бонапарт. Тя е правнучка на брата на Наполеон.

Мари Бонапарт е друг важен женски символ за Фройд – на Най-важната почитателка, – с не по-малко важни добродетели в сравнение с Лу Саломе: преданост, искреност, отдаденост; тя също е интелигентна и красива.

След години Мари Бонапарт, без никакво колебание, го спасява от сигурна смърт, плащайки като откуп на нацистите със своето луксозно имение и замък в Австрия за позволението той да емигрира в Англия, и през 1938 г. Фройд напуска Виена и Райха.

Отпътува с Ориент експрес, като оставя четирите си сестри – Роза, Мария, Адолфине и Паулине във Виена. Не след дълго те са депортирани и убити в газовите камери на концлагерите Треблинка и Мали Тростинек.

Фройд се установява в Лондон, като се идентифицира с библейския Яков, когото децата му водят в Египет. В същото време в хитлеристка Германия горят книгите му на клади.

Само една година по-късно, на 23 септември 1939 г., по изрично негово желание и със съгласието на дъщеря му Анна, личният му лекар му инжектира три дози морфин, които прекъсват живота му.

Сега е в гробището Golders Green, ... и на Небето.

Този текст е от встъпителната ми студия към една нова книга: "Еротика и любов по Фройд" на Лу Андреас Саломе, издадена от ИК "Ахат".

Вижте корицата и съдържанието ѝ.

Търсете я в tornadobg.com

Акад. Петър Иванов

Може да е черно-бяло изображение с 5 души и изправени хораМоже да е творба на текстово съобщениеМоже да бъде изображение с текст, който гласи 'съдържание малък лъч слънце впсихоанализата- встъпителна студия от акад. петър иванов 7 еротика 25 въведение. 26 основание. 29 тема. 30 сексуалният процес. 34 еротичният 38 еротика и изкуство. 42 идеализация. 46 еротика и религия.. 50 еротично и социално. 55 майчинството 58 жената.. 61 мъжкото и женското 64 мащаб и граница на оценките 70 жизненият 75 мисли за проблемите в любовта 79 любовен опит 95 фройдиада 109 опитът по фройд 110 спомени за фройд. приложение. животът на лу саломе .................... 121'

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.