Who the f*** is Костя Копейкин?

Who the f*** is Костя Копейкин? Всеки започна да се пита това, след като варненският националист Костадин Костадинов, станал популярен като „Костя Копейкин“, вкара партията си „Възраждане“ в парламента.

Той успя да мине бариерата от 4% със 126 362 гласа в негова полза на последните избори. Най-изненадваща беше подкрепата му от българите, които живеят и са гласували в САЩ. От тях определяната за проруска партия получава 9,84%.

Наричан „политическа пчеличка“, Копейкин, който е и бивш кадър на ВМРО, си служи със същите тактики и методи както Волен Сидеров в по-ранните години – протести, провокативни сблъсъци с полицията, креслив национализъм, проруски изблици, призиви за напускане на НАТО и ЕС.

Приликите помежду им не са изненадващи, защото в крайна сметка става дума за една и съща „школа“.

През 2015 година той бе кандидат за кмет на Варна, издигнат от коалиция, в която е и Сидеровата партия. И тази заигравка, подобно на много други, приключва бързо, припомня Медиапул.

В самото начало на кариерата си Костадинов е във ВМРО. Развитието му в партията започва през 2002 година. Тогава става регионален координатор на ВМРО за Варненска, Шуменска и Добричка област. През 2009 година стига до поста заместник на Красимир Каракачанов. Избран е на същия конгрес, на който и Ангел Джамбазки става зам.-председател. Две години по-късно е избран за общински съветник във Варна.

През 2012 година се опитва да направи вътрешнопартиен преврат във ВМРО, защото смята, че

лидерският пост му се полага

и му е обещан. На конгреса обаче преживява съкрушителна загуба от Каракачанов, като получава подкрепата на 50 от общо 600 делегати. След това Костадинов напуска партията. Той остава общински съветник, въпреки призивите на ВМРО – Варна да подаде оставка.

Членове на ВМРО разказват, че преди да напусне, Костадинов се сближил и с НФСБ, която по това време била популярна като „партия на телевизията на СКАТ“. Той работи близо година като водещ на предаването „За българската нация“ в телевизията. Аферата с НФСБ приключва след около година и предаването е спряно.

Костадинов създава „Възраждане“ през 2014 година, след като вече е минал през няколко партии със същия „профил“. По това време той е общински съветник във Варна и директор на историческия музей в Добрич.

През 2015 година се явява на местните избори в коалиция с „Атака“ и „Нова сила“. Печели четири места в общинския съвет. Само година по-късно, на президентските избори, вече

подкрепя лидера на „Движение 21“

Татяна Дончева за президент. И то пламенно. „Дончева е доказала през дългия си професионален и политически път досега, че компромиси с принципите си не прави“, казва той в интервю за „Новини.бг“.

На предсрочните парламентарни избори през 2017 година партията му става една от двете извънпарламентарни партии със субсидия, след като печели 1.11% подкрепа.

Година по-късно Костадинов се оказва до лидера на БСП Корнелия Нинова на протест срещу провалилата се по-късно сделка на Гинка Върбакова за покупката на ЧЕЗ.

Преди местните избори през 2019 година БСП-Варна първоначално се бе договорила да издигне Костадинов Костадинов за независим кандидат-кмет и с общи усилия да се опитат да съборят тогавашния кмет Иван Портних. Но централното ръководство на БСП взе нещата в свои ръце и наложи Анелия Клисарова.

Във Варна, както в социалните мрежи, Костадинов е известен с прякора „Копейкин“. Той проповядва откровено проруска политика и говори за Европейския съюз като за „затвор, от който България не може да излезе“.

Преди три години той защити пламенно подарената от Москва на София елха, окичена с петолъчки. Заяви, че хората, които протестират срещу тоя дар, са „олигофрени“, „малоумни“ и „платени жълтопаветни русофоби“. Позицията му дотолкова се хареса на руското посолство, че то я сподели на Facebook страницата си.

През 2019 година „Възраждане“ работи доста активно да всява паника и истерия, че „социалните отнемат деца заради изцапана блуза и ги пращат в Норвегия“. Интересното е, че част от агитационните материали срещу стратегията за детето бяха същите като руски материали за подобна акция за нагнетяване на напрежение сред родителите там.

През 2012 г., докато бе общински съветник от ВМРО във Варна, Костадинов поде инициативата да се преименуват стотици топоними във Варненско, които от векове са познати на хората с имената им от османско време. Резултатът бе, че те бяха преименувани, но хората продължиха да си ги наричат по стария начин.

След наводнението във варненския квартал „Аспарухово“, при което загинаха 13 души, Костадинов нападна ромите. Обяви, че е нямало „нито един циганин доброволец“, „…защото паразитът не може да помага. Паразитът може само да вреди… Тази нечовешка сган просто няма място в нашата държава…“.

Пак през 2014 година той се включи и в тогавашната истерия сред родителите – за съдържанието в учебниците. Тогава написа текст в блога си, с който поставя под съмнение достоверността на съдържанието в учебника по „Човек и общество“ за трети клас, в който намеква за „заговор срещу България“ и „фалшификации на историята“

Няколко месеца липсваше реакция, но в навечерието на изборите темата се поде от медиите. Надигна се вълна от недоволство срещу авторите на учебника, въпреки опитите да бъде обяснено, че информацията е поднесена така, че да бъде разбрана от деца на 9 години.

Костадин Костадинов се представя като „човек от народа“, но рязко повишава стандарта си на живот преди няколко години, след като беше кандидат-кмет.

Лидерът на „Възраждане“ се сдобива с тузарски имот във вилна зона на южния бряг на Варненското езеро. Сделката става факт само месец след местните избори, на които напористият политик се кандидатира за кмет на Варна с подкрепата на знаковата фигура на БСП Борислав Гуцанов. По-късно твърди, че изплаща имота с кредит, а не с пари от партийната субсидия, която получава, след като партията му получава малко над 1% подкрепа на парламентарните избори.

Самият Гуцанов се превърна в едно от лицата на вътрешната съпротива в редиците на социалистите, но получи „червен картон“ от съпартийците си заради опитите да издигне протежето си Костадинов за кмет. Впоследствие остана дори извън Общинския съвет на Варна, а Костадинов все пак се яви без БСП и победи кандидата им Анелия Клисарова, стигайки до балотажа вместо нея.

Големият печеливш от предизборната кампания обаче се оказа точно Костадин Костадинов, който след смяната на множество партии от целия политически спектър явно намери подходяща формула за личен успех.

Боян Димитров

Вестникът на българите в САЩ и Канада