БАКБ купува 99.94% от капитала на “Токуда Банк”

https://svobodnoslovo.eu/biznes/bakb-kupuva-9994-ot-kapitala-na-tokuda-bank/132812 SvobodnoSlovo.eu
БАКБ купува 99.94% от капитала на “Токуда Банк”

„Българо-американска кредитна банка“ АД купува „Токуда Банк“ – София. На 16 април е постигнато споразумение между БАКБ, в качеството ѝ на купувач, и “Токушукай” Инк. (TOKUSHUKAI INCORPORATED) дружество, регистрирано съгласно законите на Япония, в качеството му на продавач, за закупуването на 6 796 250 безналични поименни акции с право на глас, с номинална стойност 10 лева всяка, представляващи 99.94% от капитала на “Токуда Банк” АД – София.

Сделката по придобиване на акциите е поставена под условие, че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения/разрешения от компетентните органи, уточняват от “Българо-американска кредитна банка”.

“Токуда Банк” АД е учредена на 27 декември 1994 г.

като акционерно дружество според Закона за банките и Търговския закон на България. Тя има пълен лиценз, който й позволява да извършва в  страната и чужбина всички сделки по чл.2 от Закона за кредитните институции.

“Българо-американска кредитна банка” е учредена от “Българо-американски инвестиционен фонд” (БАИФ) през 1995 година.

Тя получава пълен банков лиценз за кредитиране и предоставяне на голям брой други банкови услуги, с изключение на услуги по кредитни карти, сейфове и инвестиционно посредничество през 1998 година. През следващата година банката създава първата програма за кредитиране, която предоставя ипотечни кредити на частни лица.

Мажоритаен акционер в БАКБ е “СИЕСАЙЕФ” АД – частно инвестиционно дружество, чиито акционери са Цветелина Бориславова и основаната от нея фондация “Кредо бонум”. Фондът инвестира в сфери, които са традиционно силни и приоритетни за България, както и в иновативни технологии и природосъобразни отрасли на енергетиката и земеделието.

Източник: banker.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.