Банките в САЩ настояват за облекчаване на мерките срещу прането на пари

https://svobodnoslovo.eu/biznes/bankite-v-sasht-nastoyavat-za-oblekchavane-na-merkite-sreshtu-praneto-na-pari/26028 SvobodnoSlovo.eu
Банките в САЩ настояват за облекчаване на мерките срещу прането на пари

Най-големите банки в САЩ ще предложат пълна промяна на начина, по който финансовите институции разследват и докладват потенциална престъпна дейност в сектора, съобщава Reuters, като се позовава на свои източници. Според банките правилата, въведени след атентатите на 11 септември 2011 г. и затегнати при управлението на Барак Обама, не са ефективни.

Открито против

Клиринговата къща, в която влизат Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Bank of America, отдавна изрази притесненията си за ефективността на действащите правила, но за пръв път групата призовава да бъдат променени. Всички банки досега са имали проблеми с регулаторните органи, които следят за пране на пари и други забранени дейности.

Промените предвиждаха да се спре прането на пари от наркотрафиканти и терористи, които използват американската финансова система. Според действащите закони, ако има дори съмнения за подобна дейност, служителите на банката трябва да подадат "доклад за съмнителна дейност". Според банкерите обаче тази система е неефективна и не е довела до спад в прането на пари в страната, но за сметка на това е скъпа регулация, наложена върху банките.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече се обяви за премахване на редица регулации от банковия сектор, сред които и пакетът "Дод - Франк", приет по времето на Барак Обама. Дали обаче ще подкрепи и отпадането на това ограничение все още не се знае.

Обръщането на тенденцията

Първоначално банките са били подложени на рекорден брой глоби, защото не са изпращали въпросните доклади за съмнителна активност. След санкциите са станали хиперактивни, за да не бъдат наказвани отново. "Сега съветваме банките да изпращат документи за всичко, което може да бъде престъпление", коментира изпълнителният директор на софтуерния разработчик Giant Oak Гари Шифман. "Но когато всичко е приоритет, нищо не е приоритет", добавя той.

През 2013 г. броят на докладите, изпратени към регулаторните органи, е бил 669 хил., а през 2016 г. - почти 1 млн. Според Heritage Foundation обработването и изпращането на подобен брой документи струва над 8 млрд. долара на година, както и стотици хиляди загубени работни часове.

Клиринговата къща предлага нова система, при която банките не трябва да преглеждат всяка транзакция, а да могат сами да решават какви са техните приоритети чрез специални алгоритми.

Банките в САЩ настояват за облекчаване на мерките срещу прането на пари

capital.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.