Поредна шашма от „Топлофикация“! Парното почва - спира, за да не плати неустойка

https://svobodnoslovo.eu/biznes/poredna-shashma-ot-toplofikaciya-parnoto-pochva-spira-za-da-ne-plati-neustoyka/26106 SvobodnoSlovo.eu
Поредна шашма от „Топлофикация“! Парното почва - спира, за да не плати неустойка

„Топлофикация-София“ финтира абонатите си, за да не им плати неустойка затова, че ги остави 4 дни на студено, заради масивна авария, разкриха експерти топлотехници за „Телеграф“.

 За да се стигне до плащане на неустойка на абонатите, те трябва да са останали на студено повече от 48 часа и трябва да се докаже вината на „Топлофикация“. Трябва и да се потвърди, че наистина парното не е подавало топлинна енергия за по-дълго от предвидения в Общите условия срок от две денонощия. За да не плаща неустойки обаче, „Топлофикация“ е отстранявала част от повредите до 48 часа. След това официално е подавала топлина за малко и отново е спирала топлоподаването. Така изискването за 48 часа без топла е било хитро заобиколено.

 Кметът на София Йорданка Фандъкова е отказала въвеждането на ограничителен режим за парното до отстраняване на голямата повреда. Този режим е бил поискан от ръководството на „Топлофикация“ от принципала, за да спести на компанията милиони левове неустойки заради студените радиатори. Причината е, че при влизане в сила на този режим, дружеството не е длъжно да отстрани авариите в 48-часов срок, след който дължи неустойки за всеки следващ час, в който не е доставяло топлина. Представители на монополиста на ходили на крака в общината за ценното разрешение, но Фандъкова не се е съгласила. Тя е отказала да поеме отговорността да остави цялата столица на дълго за студено.

 До довечера се очаква да се възстанови топлоподаването в източните квартали на София, които вече няколко дни са без парно, зарекоха се от „Топлофикация“. През изминалата нощ е напълно възстановено топлоподаването към ж.к. „Люлин”- 4 и 5 част, както и в ж.к „Надежда”-3, 4, 5 и 6 част, твърдят от „Топлофикация“. Топлоподаването към ж.к. „Люлин“ 3 и 6 част беше възстановено вчера към 18.30 часа, посочват на страницата си във Фейсбук от компанията.

 Заради аварията днес и утре е обявена принудителна ваканция за учениците от всички части на „Младост“, „Студентски град“, „Витоша“, „Дървеница”, „Мусагеница” и част от „Малинова долина”. Някои от абонатите в тези квартали нямат парно и топла вода още от неделя, когатостана първата авария в топлопреносната мрежа на столицата.

 Снощи е започна възстановяването на топлоподаването в „Люлин“. От „Топлофикация София“ твърдят, че аварията е станала след токов удар в една от станциите. От ЧЕЗ обаче отричат. Днес се очаква представители на двете дружества да се срещнат, за да изяснят какво точно се е случило. Заради безпрецедентното аварийно спиране на парното от понеделник министерството на енергетиката, КЕВР и Столичния общински съвет започват проверки в „Топлофикация“. Ако се открият нарушения, ще бъдат наложени глоби.

 Междувременно омбудсманът Мая Манолова призова всички засегнати от аварията за период по-дълъг от 48 часа, да подадат жалби.

Резултат с изображение за Топлофикация

http://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.