След Порожанов погром – липсват близо 400 млн. лв. от ДФЗ

https://svobodnoslovo.eu/biznes/sled-porozhanov-pogrom-lipsvat-blizo-400-mln-lv-ot-dfz/26141 SvobodnoSlovo.eu
След Порожанов погром – липсват близо 400 млн. лв. от ДФЗ

Над 400 млн. лева липсвали от касите на  Държавен фонд „Земеделие”, научи 19 минути от свои източници.

Дефицитът е от европейските програми за развитие на селските райони и бе установен непосредствено след отстраняването на досегашния шеф на фонда Румен Порожанов. Според запознати, вероятно огромната сума е била отклонена със санкцията и знанието на вече уволнения земеделски бос.

„Цялата програма е за близо 3 милиарда лева, от които чевръсти обирджии вече са присвоили около половин милиард лева”, коментираха пред в. Таблоид специалисти от фонда, пожелали анонимност.

Откраднатите пари са били по една от най-печелившите програми на евросъюза и са били разпределени сравнително наскоро за страната ни, чрез механизмите на конкретни подмерки, предвидени да са валидни до края на програмния период. От ЕС отпускат тези средства за инвестиции, за ремонти на пътищата и цялостно подобряване на инфраструктурата на малките населени места.

Под ръководството на скандалния доскорошен шеф на ДФЗ Порожанов най-много досега се облагодетелствали т.нар. консултанти по проектите, които са прибирали бая тлъсти суми в размер на десетки хиляди левове. Порожанов бил притискал определени кметове, но щедро поощрявал подизпълнители и др.хора по веригата по своя преценка, разказват днес запознати с практиките във фонда. Според тях Порожанов е проявявал подобни „нездрави” финансови интереси и в сферата на животновъдството и др.

От БСП вече обявиха, че призовават служебния премиер Огнян Герджиков да започне незабавна проверка на ДЗФ, който би следвало да е най-печелившата структура на земеделския ресор, но на практика се оказва, че не е така, защото от там се краде на поразия.

Установени били и големи пробойни и течове на евросредства за лозарството и винарството, също така по програмите за опазване на биоразнообразието, за отглеждане на гъски и създаване на специализирани ферми/б.р. за които бе направено отделно разследване от Нова тв преди време/ и др.

Но откъде и колко точно е вземано, ще се установи тепърва с прецизна точност  след проверка, за каквато настояват социалистите.

Резултат с изображение за Порожанов

http://19min.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.