1 г. прокуратурата мотае проверката за апартамента на Горанов

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/1-g-prokuraturata-motae-proverkata-za-apartamenta-na-goranov/16736 SvobodnoSlovo.eu
1 г. прокуратурата мотае проверката за апартамента на Горанов

Проверката за проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу финансовия министър Владислав Горанов се оказа твърде сложна за прокуратурата, пише Сега. Вече цяла година проверката, която стартира през ноември 2018 г. покрай скандала с безплатния луксозен имот, ползван от министъра, е в Специализираната прокуратура. Не е ясно какво толкова извършва спецобвинението по тази преписка. В хода й би трябвало да се установи има ли данни за извършено престъпление, заради които да бъде образувано разследване. Едва в рамките на разследването могат да се събират доказателства, които са годни за съд. Според електронното деловодство на прокуратурата по казуса няма движение от 21 март 2019 г.

От година "Сега" опитва да разбере защо проверката се държи на трупчета толкова дълго. Нито от Върховната касационна прокуратура, която образува проверката, нито от спецпрокуратурата обаче дават информация. Последно говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов обясни, че проверката продължава и срокът й е, докато приключи. След това резултатът й можело да бъде търсен по Закона за достъп до обществената информация.

Скъпият имот от 180 кв.м., обитаван от министъра и семейството му безвъзмездно, е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който е кръстник на Горанов и синовете му. Синът на Сариеви – Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота на Сариеви.

Първоначално от прокуратурата оправдаваха протакането си с това, че чакат произнасянето на антикорупционната комисия дали Горанов е в конфликт на интереси и едва тогава ще решат преписката. На 1 март м.г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не е свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда.

Според обясненията на Горанов поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г. Преди него Горанови живеели на 10-ия етаж. Но земният трус така уплашил съпругата му, че нямало как да останат на високия етаж. Горанов споделил

това със Сариев. И бизнесменът му предложил да се преместят да живеят в притежаван от семейството му апартамент, който не се ползва.

Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе. От решението на КПКОНПИ обаче изобщо не става ясно да е изследвано дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например, които също са ресор на министъра освен поръчките. На въпрос на "Сега" от НАП отговориха, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да кажат какви са резултатите от тях заради данъчната и осигурителната тайна.

Самият Горанов не вижда проблем в това да живее безплатно в луксозния апартамент, собственост на бизнесмен. "Ако имах някакви притеснения, нямаше да го декларирам", призна министърът във вихъра на скандала, макар че законът го задължава да го направи.

https://19min.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.