17.09.2024г. се навършват 112 години от формирането на славната Трета българска армия

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/17092024g-se-navarshvat-112-godini-ot-formiraneto-na-slavnata-treta-balgarska-armiya/142879 SvobodnoSlovo.eu
17.09.2024г. се навършват 112 години от формирането на славната Трета българска армия

Уважаеми колеги, приятели,

Днес- 17.09.2024г. се навършват 112 години от формирането на славната Трета българска армия.

С указ №5 на княз Фердинанд на 17 септември 1912 г е обявена обща мобилизация катоТрета военноинспекционна област с щаб в град Русе формира Трета армия, за участието и в Балканската война. Пръв неин командващ е генерал-лейтенант Радко Димитриев, а началник на щаба е полковник Константин Жостов.

Тя изминава дългия и победоносен път от Лозенград, Люлебургас, Бунархисар, преминава през Добрич, Силистра и Тутракан, наречен „Румънския Вердюн“ и Кубадин.Тук трябва да отбележим героизма проявен от войните на 11-ти сливенски пехотен полк при Каймакчалан и Криволак, и стигнем до Крайова спогодба съгласно която Южна Добруджа се връща на България.

 През 1951 г. щабът на армията е предислоциран от гр. Шумен в гр. Сливен. Армията непрекъснато се развива и изгражда в структурно и военно отношение. Личният и команден състав на 3-та армия участва във всички крупни оперативно – тактически учения, в които щабовете показват висока сглобеност, щабна и тактическа култура, а личния състав необходимите практически умения и навици за действия в полева обстановка.

  В обикновеното войсково ежедневие през годините на редовната военна служба, българските младежи ставаха мъже, научаваха се на уважение и трудолюбие, приемаха родолюбието като своя кауза и знаеха как да бранят своята родина.

В съответствие с приетата програма за реорганизация на Българската армия и преминаването и на корпусно – бригадна организация от 01.01.1996 г. Трета армия е преобразувана в Трети армейски корпус, а от 01.06.2003 г. 3-ти армейски корпус е реорганизиран в Командване „Изток” със силно ограничени сили и възможности и на 31.12.2006 година, приключи съществуването на 3 армия !

Днес, Трета Българска армия е част от Българската военна история и един скъп спомен от неотдавнашното ни минало.

Честит празник третоармейци!

Митко Манев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.