Адв. Екимджиев: Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/adv-ekimdzhiev-otstranyavaneto-na-geshev-shte-prekrati-sriva-na-darzhavnostta/8707 SvobodnoSlovo.eu
Адв. Екимджиев: Отстраняването на Гешев ще прекрати срива на държавността

Адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциация „Европейска интеграция и права на човека“, обясни, че процедура за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор е записана в Закона за съдебната власт, че правосъдният министър има право да внесе такова предложение. Адвокатът даде коментар по темата пред БНР.

"Да, формално това е безпрецедентно, но е такова, защото досега главните прокурори, особено последните мандати - визирам г-н Цацаров, г-н Гешев, те са инсталирани там от същото задкулисно лоби, което съсипваше живота ни през последните десетина години, което ни направи по-бедни, по-болни, по-нещастни, защото корупцията, в името на която съществува това клептократско управление, води не само до морален срив, но то прави хората по-бедни и по-нещастни. Така че крайно време беше и това стана, именно в резултат на промените, които проветриха политическата и социална атмосфера в България от миналото лято насам," каза Екимджиев.

Според него това са хора, неподходящи за местата, които заемат. Той визира Сотир Цацаров и Иван Гешев. По думите му обаче вече се вижда светлина в тунела.

"Най-после да бъде прекратен този срив на държавността. Защото знаете ли, може много да говорим за юридическата форма на процедурите, но това, което правеше Гешев. Той торпилираше самата идея за държавност, защото делегитимираше с действията си и с престъпленията, които вършеше пред очите на всички ни - разгласяването на данни от СРС, системното нарушаване на презумпцията за невиновност. Той не само показваше юридическата си несъстоятелност и невежество, но и прокуратурата като институция. Защото държавната принуда, философски и етично погледнато, е мислима и допустима само заради това, че  съществува презумпция, че тя се осъществява от добрите в името на доброто и справедливото. А хората, виждайки сега какво прави Гешев, виждайки как не разследва Борисов, как не разследва колегите си бандити в сагата с "Осемте джуджета", хората изпадат в една ценността дезориентация и си задават въпроса - кои са добрите и кои са лошите. Не трябва ли добрите, които намятат тези пурпурни и черни тоги и се правят на съдии и прокурори, да съдят и да наказват лошите - бандитите. А в случая, едни бандити съдят други само защото са си присвоили правото да обвиняват от името на суверена, от наше име. Тоест това смесване, ми то ще стигнем дотам в един момент - хората да не признават обвинителните актовете на Прокуратурата, защото начело на Прокуратурата стои бандит. Това е срива в държавността", коментира адвокатът.

     Източник: frognews

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.