Адв. Волева: Заради лобистки ли интереси "развалят" АПК?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/adv-voleva-zaradi-lobistki-li-interesi-razvalyat-apk/24788 SvobodnoSlovo.eu
Адв. Волева: Заради лобистки ли интереси "развалят" АПК?

Увеличаването на таксите за водене на дела възпрепятства правосъдието. От моята практика мога да посоча мнозина граждани, които заради необосновани такси са се отказвали от правосъдие. Това коментира пред Фрог нюз адвокат Веска Волева по повод промените в Административнопроцесуалния кодекс.

Липсата на инстанционност, каквато е идеята на народните представители, не може да се компенсира с бързото водене на процеса. Липсата на инстанционност е нож с две остриета. Има класически принципи, които не трябва да се променят, а това са справедливост, инстанционност, достъп до правосъдие... И защо за едни да се променят принципите, а за други не? Политиците имат навика да използват законодателството в своя полза и да се оставят вратички. Променят законодателството ad hoc, както се правеше за КТБ.

Има неглижиране на законотворчеството. Това изхожда от ниското ниво на парламента, ниското ниво на правната експертиза, от това кой е силният на деня.

Изпитан приом е нещо да се приеме в последния момент, в събота и неделя или пък когато заинтересованият го няма... Какво стана между първо и второ четене? Какви лобистки интереси се намесиха, че се промениха толкова много текстовете?!

Основният проблем на нашия преход е това, че не се дава информация, че се ограничава достъпа до нещо, че някой преценява кое е строго секретно и кое не. Ако въпросът за задкулисието и тайните не се изчисти, няма да тръгнем по прав път, категорична е адвокат Волева.

.

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.