Акад. Георги Марков: Днес материалното убива духовното

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/akad-georgi-markov-dnes-materialnoto-ubiva-duhovnoto/24091 SvobodnoSlovo.eu
Акад. Георги Марков: Днес материалното убива духовното

"Даже и след две национални катастрофи, с половин милион бежанци и тежки репарации, българите са имали национален дух и са вярвали, че ще поправят неправдите от Ньой, Букурещ и Цариград; имало е един възрожденски устрем.

Днес младите са се заврели в екраните на смартфоните и компютрите и има едно прекланяне пред Златния телец, материалното убива духовното".

Това коментира по бТВ в навечерието на Деня на будителите историкът акад. Георги Марков.

„Материалното го е имало винаги, но е имало и духовно, което се е поддържало от нашите будители - учители, учени, те винаги са сочели, че духовното не трябва да бъде жертва на материалното. Днес, това дойде от някои развити демокрации и икономики, над всичко се поставя материалното - първо те питат „Колко?", подчерта той. По думите му в момента куца не само образованието, но и възпитанието.

Академикът бе възмутен, че поговорката "Хубава работа, ама циганска", вече се налага като "Хубава работа, ама българска"

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.