Акад. Иванов: Мутрите са тук! Те са в прокуратурата, съда, политиката

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/akad-ivanov-mutrite-sa-tuk-te-sa-v-prokuraturata-sada-politikata/24530 SvobodnoSlovo.eu
Акад. Иванов: Мутрите са тук! Те са в прокуратурата, съда, политиката

В българската душевност има преклонение пред мускулестите престъпници. Любимите герои във фолклора са хайдутите. Какво е да си хайдутин? Значи да си разбойник, нищо, че хайдутите са свързани с Националноосвободителното движение. Народът обича този тип хора, вероятно от комплекс за малоценност. Това заяви пред Фрог нюз акад. Петър Иванов, диpеĸтоp на Демографския инcтитyт към БАНИ – Българска академия за наука и изкуство.

- Акад. Иванов, мутренските времена завръщат ли се, след като отвлякоха 25-годишния син на собственик на автокъща в София?

- Мутренското време дали си е отишло, дали се връща, дали има условия да се върне? Това са трите съществени въпроса в момента. Мутрите никога не са си отивали в България, те са тук – мимикрират, някои от тях стават политици, други – известни бизнесмени. Моето мнение е, че всички изтъкнати бизнесмени имат мутренски корени – гребци, борци и прочие и непременно са свързани с БКП и Държавна сигурност. У нас бизнес не може да бъде направен без одобрението на ДС. Агенти управляват бизнеса, агенти в момента управляват държавата. Имаме действащи министри, които са агенти. Под мутри трябва да се разбират хора, които използват крути методи за обогатяване, за въздействие, за осъществяване на престъпни сделки. Заради тези мутри България е на първо място по престъпност и корумпираност в Европа. Това е наследство от комунизма.  Ние сме посткомунистическа държава, в която управляват децата, внуците на комунистите. Според американския професор Рудолф Ръмел избитите от комунистите са между 160 000 и 320 000 човека. В България мутренските, терористичните тенденции имат дълбоки традиции. В българската душевност има преклонение пред „силовите” престъпници. Любимите герои във фолклора са хайдутите. Какво е да си хайдутин? Значи да си разбойник, нищо, че хайдутите са свързани с Националноосвободителното движение. Народът обича този тип хора, вероятно от комплекс за малоценност, дължащ се на 600-те години робство – турско, комунистическо... У нас се казва: „Юнак вино пие, ахмак лозе копае”. Поговорката се тълкува така: юнакът не работи, той краде, изнудва, убива, отвлича и иска откуп. Когато шеф на силовото ведомство беше Цветан Цветанов, 18 отвличания бяха предотвратени, сега заради поправки в закона бандитите от „Наглите” могат да излязат предсрочно. Това ме кара да смятам, че мутри има най-много в системата на прокуратурата, в съдебната и политическата система. Затова България е най-бедната, най-болната, най-нещастната, най-бързо изчезващата от света.

- Създаващият се в момента антикорупционен орган може ли да отстрани  мутрите от  властта?

- БОРКОР съществува вече 10 г. Какво направи тази институция? България стана на първо място по корупция в Европа. Изхарчиха се хиляди евро за тази институция. Има много такива институции, които се финансират със стотици милиони левове, като например БАН, без да са ясни резултатите от тяхното харчене. Звеното за борба с корупцията какво ще го правим? БОРКОР какво ще го правим като се създаде новият антикорупционен орган? Стават много борци. Такива хора като Валери Симеонов ще борят корупцията. Или като агент Иван. Той ще отговаря за морала или за сигурността. Той е агент на ДС и оглавява военното министерство. Ако му кажат от ДС да направи преврат, той ще пусне танковете на жълтите павета. Ето ги мутрите.

- Да се върнем към конкретния случай с изчезналия 25-годишен Адриан.МВР способно ли е да разкрие извършителите на неговото отвличане?

- В никакъв случай. Имам много приятели от това ведомство и виждам, че не са мотивирани. Преди 9 септември в България е имало 9000 полицаи и е имало ред. Сега те са 70 000. Имаме най-голям брой полицаи на глава от населението. Нищо не правят. Вадят фалшиви данни за разкрити престъпления. За тях разкрито престъпление е, когато си удариш на заден ход колата. Има стотици неразкрити убийства, има хиляди прояви на огромна корупция, която няма кой да разследва.

- Как ви се струва идеята полицаи да обикалят с педагозите да връщат отпадналите деца в клас?

- Това е безкрайно смешно. Ако един човек не иска да учи, никой не може да го накара. При ромите има вродена неприязън към учене и към труд. Не знам как ще ги върнат в училище.

Интервю на Даниела Николова 

.

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.