Александър Симов: Проблемът в здравеопазването е, че правим някои лекари милионери, а други получават 1200 лв.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/aleksandar-simov-problemat-v-zdraveopazvaneto-e-che-pravim-nyakoi-lekari-milioneri-a-drugi-poluchavat-1200-lv/21933 SvobodnoSlovo.eu
Александър Симов: Проблемът в здравеопазването е, че правим някои лекари милионери, а други получават 1200 лв.

Скоро шефове на държавни болници декларираха високи доходи. Новината повдига серия въпроси - как зле финансираната здравна система, в която вечно не достигат пари, може да е източник на доста високи доходи за определена група медици и трябва ли заплатите на докторите да растат, докато обществото става все по-болно.

Според икономиста и председател на Българското либертарианско общество Стоян Панчев - колкото са по-богати лекарите, толкова е по-добре за пациентите. "Става въпрос за огромна пазарна структура. НЗОК и здравното министерство разпределят парите. Има много случаи на източване на Касата, има и далавери с лекарства. Факт е, че има много дисбаланси в системата", категоричен е Панчев пред BGonAir.

По думите му лекарите в САЩ и Германия взимат повече от българските си колеги, защото самите общества са доста по-богати. Журналистът и депутат от БСП Александър Симов пък е на мнение, че свещенната професия лекар се е превърнала в търговска професия, а болниците в търговски предприятия. "Проблемът е, че в България в самата медицина има голямо неравенство. Доходите на някои доктори са в контраст с доходите на медик от Спешна помощ например, които са около 1200 лв. През държавното финансиране правим едни лекари милионери, а други - бедняци", отбеляза социалистът. Симов уточни, че още с началото на здравната реформа нещата в българското здравеопазване са сбъркани.

http://big5.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.