Армен Бабикян: Съд за здравния министър

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/armen-babikyan-sad-za-zdravniya-ministar/23760 SvobodnoSlovo.eu
Армен Бабикян: Съд за здравния министър

Съд, а не само оставка на здравния министър Кирил Ананиев поиска публично пиар специалистът Армен Бабикян в тв ефир.  Политическият PR е и активен участник в протестите срещу наложения мораториум върху лекарствата, за който 19 минути многократно писа, че лишава стотици болни българи от животоспасяващи и поддържащи лекове. Писахме и за протестите на граждански и пациентски организации, които последните дни заляха страната и продължават.

"Министърът си позволи да обвини цяла група от хора на протеста, че са платени от корпоративни интереси, от фармацевтичната индустрия и се чудя с тази съща наглост дали не мога аз да го обвиня, че е купен от фармаиндустрията, която пък е внасяла стари лекарства в страната", заяви Бабикян. Той изрази учудването си, че Ананиев има наглостта да твърди, че „протестиращите срещу геноцида за мораториума върху лекарствата сред които аз, М. Малеева, Мая Манолова, Ал.Симов, и др. сме купени”. И затова зададе реторичния въпрос: „Министърът да не е купен от фармаолигарсите”. Според Бабикян министърът е некадърен, не може да оправи министерството, а той и ГЕРБ явно се смятат за безсмъртни.

В разгорещеният разговор участва и д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той заяви: „Ананиев не е нов в системата, защото е бил шеф на Надзорния съвет на НЗОК. Здравната система не е направена, за да изкарва пари, не може да има свръхрегулация вместо дерегулация. Дори пести, докато хората умират, защото е ясно, че българският пациент плаща 2/3 от лекарствата, докато в ЕС 2/3 от тях се реимунсират от Здравната каса. А всички тези държави са по-богати от нас”.

Припомняме, че депутатите наложиха мораториум върху финансирането на нови лекарства в държавата, а в събота протестиращите определиха решението им като "геноцид". Президентът Румен Радев наложи вето върху решението, но здравният министър до момента остава непреклонен.

Съдбата на стотици пациенти в тежко състояние остава под въпрос, а заради ветото бюджетът на Здравната каса няма да бъде обнародван.

Арман Бабикян подчерта още, че всички граждани събираме пари, които даваме на "едни чиновници, за да ги управляват".

"И тези хора ми казват, че не могат да си направят добре сметката и не успяват да "запушат течовете". Затова решихме, че част от вас няма да нужда да живеят достатъчно дълго или добре", перифразира ситуацията Бабикян.

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.