Армията не е виновна, че полицията е „гола и боса“

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/armiyata-ne-e-vinovna-che-policiyata-e-gola-i-bosa/24992 SvobodnoSlovo.eu
Армията не е виновна, че полицията е „гола и боса“

Родните полицаи разбраха, защо са им малки заплатите. Оказа се, че вина за окаяното състояние има … армията. Това обясни премиерът Борисов на съвещание в МВР тези дни. Каза им го простичко, нарече ги „скъпи мои“, както преди 5 г. отиде при стачкуващите металурзи в Кърджали и обяви също простичко: „Вие сте прости, аз съм прост и затова ще се разберем“. Та сега нямало пари за увеличение на полицейските заплати, защото го задължили да купи грипени и фрегати. Каза го пак простичко, а простите думи, извинявам се за повторенията, хващат за сърцето. И просълзяват. Униформените от МВР настояват за по-високи възнаграждения, но от ведомството искат аргументи. А какъв по-голям аргумент от празния хладилник и гладния стомах.

И ето че с пръст е посочен виновникът – армията и нейните оръжия. Двата проблема нямат нищо общо, но това е дълга тема. Но знае ли човек? Премиерът гледа от най-високата камбанария. А и верояно разполага с информация, недостъпна за нас, простосмъртните. Но мисълта ми е, че не бива да се говори, като на квартална седянка в Банишора. Премиерът е като баща на нацията (имаме двама, защото не си избрахме майка) и словото му трябва да обединява. Не бива да противопоставя една общетвена прослойка на друга. Така се настройва полицията срещу армията, а те са опора на държавността. Докъде ще я докараме с подобна конфронтационна политика. Какво да очакваме- полицай, като срещне военен на улицата, да започне да го псува ли? Ами ако се хванат за гушите или пищовите. Не, не е смешно. Разстоянието от комичното до трагичното е само крачка.

Точно 27 г. служих в армията като офицер – 13 в социалистическата и 14 в капиталистическата. От тях близо две години бях във военната полиция. Помагали сме на колегите от нацианалната полиция и те на нас. Изпълнявали сме заедно задачи, дневни и нощни, все в името на сигурността на държавата. Били сме като братя. И сега изведнъж- армията е виновна, че полицията гладува. Болно ми е и пиша тези редове, не като журналист, а като човек от бранша. Да оставим настрана другите детайли. Че задължили Борисов да купува грипени и фрегати. Въобще няма такова нещо. Да не би да има сключен договор, който да го обвързва. Аман от хленчене, че друг е виновен. За фрегатите пък не ми се говори. А и не са фрегати, а патрулни кораби. Разликата е като между автобус и тролей, но това са дреболии. Ако бяха бойни фрегати, цял военен бюджет за година нямаше да стигне. А този проект бе вмъкнат в последния момент и прецака този на пехотата, който бе готов, но това също е друга тема.

Нали си спомняте, трагедията на 9 юни т.г., когато военен вертолет „Пантер“ на ВМС се разби и падна в Черно море, а пилотът загина. Премиерът тогава се обяви, че са потънали 50 млн лв. (цената на машината- б.а.), колкото са добавките за Коледните пенсии. И че това … военните пилоти и бойната авиация са скъпо хоби и скъпи играчки ?! А командирът на екипажа, капитан Георги Анастасов, още не беше погребан. Каквито и да са причините за тази трагедия, подобни изявления са недопустими, защото не обединяват нацията. Сега пък пенсионерите ще започнат да гледат подозрително и на кръв армията.

Иска ми се да бъда разбран правилно. Не съм черноглед. Бойко Борисов прави и добри неща. Не мога да си изкривя душата. Адмирирам последните му акции срещу бумащината и раздутата админисрация. Акции, от които очакваме обществена полза. Но изказванията, за които стана дума, са неуместни. Те: разединяват нацията, което е опасно. Някой от неговите приближени трябва да събере смелост и да му го каже. В средните векове всеки крал е държал до себе си два шута- единият за добрите новини, а другият за мрачните. Единият му шепнел „кралю, ти си велик“, а другият „ти се проваляш“. Обикновено последният често го бесели. Притчите мълвят още, как един крал всяка вечер се преобличал като просяк и отивал в градските пъбове, за да чуе какво говори простолюдието за него. Но за да се знае всичко това, е необходимо да се чете класическа литература. Тя помага.

Скандалът с изтребителите, който по вина на ГЕРБ тресе държавата, е изкуствен. Класирането на офертите от служебния кабинет е експертна оценка. Нещо като консултантска услуга. Сегашното правителство може да се съобрази с нея или да я хвърли в кошчето. Да си направи нова комисия, ако не вярва на тази, която е назначена от предишния кабинет на ГЕРБ, да направи ново класиране и да сключи договор, с който си иска. Толкова е елементарно. В крайна сметка защо са тези истерии? Няма ли мъжкари в кабинета – да кажат това и да сложат точка на водевила.

Голямата политика е като риболова- няма слука, ако не нагазиш в дълбоките води. Дето се вика, сухо дупе риба не яде. Затова ли сме все гладни? А целта на анкетната комисия е да замете истината под черджето. „В България Gripen беше класиран първи от независимата експертна комисия, която разгледа представените три предложения. Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. СААБ ще произведе нови изтребители за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора.“, написа до родните медии Даниел Боестад, вицепрезидент в СААБ.

Изглежда ще вземем правилното решението, но вместо по лесния, ще е по трудния начин.

Всички взеха да разбират от ВВС

След куп министри от сегашния кабинет и сини политици, изказали се срещу “Грипен”, в общия хор се включи и бившият МО-шеф Бойко Ноев. Той разбира от всичко- даваше съвети как цялата армия трябва да се изнесе на границата. Разбира и от НСО – призоваваше да се закрие, защото службата била ненужен мастодонт. Сега пък според него шведите спират “Грипен” от производство. Преди няколко месеца се изказа и бившият му колега, все още подсъдим, Николай Ненчев. Той пък се изцепи, че изборът на “Грипен” бил руски интерес. “Компетентно” отношение взе и дипломат № 1 Екатерина Захариева. Да очакваме ли и гласът на културния министър?

От Евгени Генов

http://trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.