Банов: Интересно как разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров започна по Коледа

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/banov-interesno-kak-razrushavaneto-na-kashtata-na-gen-racho-petrov-zapochna-po-koleda/23656 SvobodnoSlovo.eu
Банов: Интересно как разрушаването на къщата на ген. Рачо Петров започна по Коледа

Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти. Това коментира министърът на културата Боил Банов, след като в празничните дни започна разрушаването на  100-годишната къща на ген. Рачо Петров на столичния бул. Дондуков.

„Някак си не беше естествено“, каза министърът в предаването Тази сутрин по bTV.

В момента, в който разбрахме онзи ден, спряхме веднага разрушаването. Не мога да кажа защо е започнало то, видях само частично документи. Днес е първият работен ден, в който ще направим всички уточнения защо, как, дали е законно, или не, дали е морално, или не, каза още той.

Къщата е знакова. Със сигурност не е единичен паметник на културата, но би трябвало да влиза в групов паметник. Всички тези детайли обаче ще станат ясни днес, добави министърът.

Той посочи, че сградата е изоставена от много години.

„В случаи като този държавата, в лицето на съответната общината, може да предприеме две неща. Едното е да започне да изгражда тази къща и да я ипотекира за сметка на собствениците, които, ако не могат да си плащат ипотеката всъщност, да се отнеме в полза на общината. Само че това става много сложно, защото някой път собствениците са по 20 – 25 човека и трябва да има подпис на всеки един от тях – процедура, която се жали в съда и става безкрайна. Другото, което може да направи, при обекти, които вече са показали конструктивна невъзможност да съществуват в тази визия, е да ги премахне и да изисква преизграждане в същия вид“, каза Банов.

„Всичко може да се възстанови, всичко трябва да се възстанови и оттук насетне всичко ще се възстановява“, увери министърът.

Къщата е била собственост на Рачо Петров - генерал от българска армия, военен министър в правителството на Стефан Стамболов и два пъти министър-председател на България. Имотът се намира на ълъла на бул. Дондуков и ул. Бенковски и от години стои безстопанствен.

Следите й се губят из разпилените исторически документи, които десетки институции из столицата и страната съхраняват. Тя е сторена някъде през 20-е години на ХХ век. През 90-е обаче остава безстопанствена. Екипът е бил пратен за срутването на постройката, тъй като е била окачествена като опасна.

 

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.