БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Лом остава без вода дни наред заради авария

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bedstveno-polozhenie-lom-ostava-bez-voda-dni-nared-zaradi-avariya/21491 SvobodnoSlovo.eu
БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Лом остава без вода дни наред заради авария

Обявиха бедствено положение в Лом. Причината е авария на водопровод, чието отстраняване ще отнеме близо седмица. Безводието в района засяга почти целия град Лом и 5 села около него. Аварията възниква в понеделник и е на довеждащия водопровод. Той е на повече от половин век и е тотално компрометиран.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е на близо половин век и аварира често, но този път повредата е много сериозна.

„Водопроводът е скъсан може би на заварка, шест метра е изкопът надолу, няма откъде да се влезе с техника изобщо, трябва да се влезе с кран. Предполагам, че на 20-30 метра стоманената тръба и долу е прекършена. В рамките на три дни напред мисля, че бихме могли да пуснем новопостроения чугунен водопровод. Дано всичко да е изрядно там, тъй като нито е изпитван, проби не са правени, нищо не е правено. Пускаме го в реална обстановка, да видим какво ще се случи, тъй като гледам тая авария, седмици ще отнеме”, каза инж. Валери Иванов, управител ВиК – Монтана.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на хората от Лом, проблемът е системен и призоваха общината да осигури водоноски.

„Хората с право са гневни, местната власт е безсилна сама да се справи с проблема. Ние сме общо дружество и единственият ни шанс е доизграждане на водопровода, за който са необходими 4,5 млн. лева. Трябва да има край и решение този проблем. Постоянно има нови свлачищни процеси”, заяви Пенка Пенкова, кмет на Лом.

btvnovinite.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.