Без да казва нищо Кьовеши каза всичко за доверието си спрямо Гешев. Липсва

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bez-da-kazva-nishto-kyoveshi-kaza-vsichko-za-doverieto-si-spryamo-geshev-lipsva/4239 SvobodnoSlovo.eu
Без да казва нищо Кьовеши каза всичко за доверието си спрямо Гешев. Липсва

”Няма да коментирам”. Така главният прокурор на Европейския съюз отговори на въпрос има ли доверие спрямо обвинител №1 у нас Иван Гешев. Тези думи идват дни, след като Лаура Кьовеши се срещна с българския си колега ”от учтивост”. По всичко личи, че шефката на Европейската прокуратура знае всичко онова, което и обикновените граждани - независимостта на Гешев и подопечната му институция са спорни.

"Според мен не трябва да коментираме конкретен човек, а дали има работещ механизъм, независимо кой е на поста главен прокурор. Важно е обвинител №1 да е професионален, независим и активен. Без независимостта на магистратите не може да се говори за върховенство на закона. Да си представим прокурор, който ще открие производство срещу премиер, министър... Няма ли да се страхува за себе си, за поста си? Без тези гаранции прокуратурата не може да изпълнява задълженията си", обясни още Кьовеши.

Тя отказа да коментира готвените реформи в системата на правосъдието и намерението за закриването на специализираните съд и прокуратура.

"За нас е важно производствата, които разследваме, да бъдат разгледани от съдии с опит. Важно е тези съдии, които ще работят по делата на Европейската прокуратура, да са специализирани в сферата", обясни още шефката на ЕП.

Най-много жалби за злоупотреби с европари в различни сфери са подадени от страна на България.

"Има много жалби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани изпращат директно в Люксембург, но подават и в офиса в България", посочи Кьовеши.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.