Борис Бонев предлага широк фронт срещу ГЕРБ на изборите в София

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/boris-bonev-predlaga-shirok-front-sreshtu-gerb-na-izborite-v-sofiya/5306 SvobodnoSlovo.eu
Борис Бонев предлага широк фронт срещу ГЕРБ на изборите в София

Бъдещ общ фронт между „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“ срещу ГЕРБ на кметските избори в столицата през 2023 г. е напълно възможен. Към тази група обаче трябва да бъдат привлечени и още участници. Това коментира общинският съветник Борис Бонев в интервю за EURACTIV България.

„Изброените политически формации са едни от потенциалните партньори, с които според мен трябва да има съвместни действия. Но аз бих разширил значително този списък, така че в него да влязат и граждански организации, квартални инициативни комитети, доказали се експерти“, обясни той.

Според него софиянци нямат нужда от чисто партийна кандидатура защото търсят доказали се и компетентни хора. Затова основата на обединението трябва да е списък с приоритети и план с мерки и срокове за тяхното реализиране.

Без промяна ни чакат години агония, кал и застой 

Бонев подчерта, че скандалите и разкритията, на които бяхме свидетели на национално ниво, предстои да се случат и в София, след което да се прочисти от корупция и да се реформират редица административни системи и процедури. Това включва и непопулярни, но крайно необходими мерки, за които ще е нужна голяма обществена и политическа подкрепа. В противен случай София я чака повече от същото – още години агония, кал и застой.

Общинският съветник смята, че на следващите кметски избори не само, че е възможно ГЕРБ да бъде отстранен от управлението на столицата, но е задължително условие за развитието на града.

„Моделът ГЕРБ и Фандъкова е напълно изчерпан и това се вижда навсякъде. Градът е в застой, дълговете се трупат, проблемите не се решават, а София не просто не догонва, а допълнително изостава от своите европейски конкуренти. Този порочен модел доведе столицата до ръба на фалит и няма да е лесно да бъдат поправени тези дългогодишни грешки. Столичната община е сключила множество дългосрочни договори с частни фирми, с които си е вързала ръцете, а всичките системи са окупирани не от експерти, а от послушни партийни войници“, коментира той.

Да дойдат хора, на които им пука за София 

Затова от гражданската инициатива „Спаси София“ смятат, че е необходимо както обединението около обща кандидатура за кмет, така и формиране на екип от компетентни хора, на които им пука за София, които не ги е страх да се захванат със сериозните реформи и които знаят да решат огромните натрупани проблеми.

„Вече работим по създаването на обща платформа с ясни и доказали се лица“, потвърди Борис Бонев.

Той коментира и бъдещите си отношения с „Продължаваме промяната“ и дали би разчитал на тях за подкрепа на кметския вот. Например премиерът Кирил Петков реагира веднага изнесената от Бонев информация за уличното осветление в София. Преди седмица „Спаси София“ съобщи, че Столична община се готви да го плати на цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните.

„Радвам се на бързата реакция на премиера Петков по нашия сигнал относно нередностите за уличното осветление, тъй като това е ясен сигнал към институциите този път сериозно да се задействат, а не да правят поредната проформа проверка. Надявам се да има реални последствия и наистина да направим първата крачка към разчистването на корупцията в Столичната община“, коментира Бонев.

Той допълни, че през годините е имало многобройни скандали и съмнения за кражби, но в крайна сметка никой не е понесъл никаква отговорност. Затова от „Спаси София“ ще продължат с подобни разследвания, както в миналото направиха за „Граф Игнатиев“, Западен парк, Северен парк, общежитието в „Дружба“ и много други.

В политиката трябва да влязат по-млади хора

Бонев обясни, че се познава отдавна с част от хората в „Продължаваме промяната“. Той подкрепя ангажирането на по-млади хора в политическия живот, тъй като България има нужда от нови идеи и енергия.

„Да, вероятно младите сме по-неопитни в политическите игри, но имаме други качества. В София решаването на проблемите трупани дълго време ще отнеме години и който обещава бързи решения просто ще излъже избирателите“, посочи той.

Борис Бонев бе категоричен, че не бива да се допуска разцепление и е убеден, че „са на една страна“ със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Според него и двете страни са си взели поука от неуспеха на миналите местни избори в София. Подобно разцепване не бива да се допуска, „тъй като София е в криза и има нужда от цялата енергия, знания и посветеност на можещите хора“. „Такива има много в Демократична България и се надявам да можем заедно и с общи сили да участваме в преобразяването на София в подредена и комфортна европейска столица“, смята той.

На въпрос какви лица трябва да влязат в политиката, за да отстранят грешките и инфраструктурните провали досега, Бонев отговори, че София има нужда от млади, честни, можещи и енергични хора, които да работят неуморно за града, без да слугуват на нечии партийни или частни интереси.

Бонев и екипът му са готови да поемат отговорността 

„Аз лично смятам, че от „Спаси София“ сме готови за тази отговорност, тъй като в организацията вече сме обединили стотици професионалисти и експерти. Вече работим по сериозни предложения за трансформиране на основните процеси в София, така че гражданите скоро да усетят, че градът се развива в една по-добра посока. През тези над 10 години доброволческа работа сме доказали, че имаме идеи, решения и смелост, че сме абсолютно независими и че преди всичко обичаме нашия град“, обясни общинският съветник.

На 21 януари Бонев внесе сигнал в Агенцията за финансов надзор за договорите за уличното осветление в София. Според екипа на „Спаси София“ сключените миналата година два договора за подмяна и поддръжка на уличното осветление в столицата са неизгодни, а цените на предвидените резервни части са в пъти по-високи от пазарните.

Той обясни пред EURACTIV, че институциите ще извършат цялостна проверка. Но не е достатъчно само да се провери дали всичко е законно – „законни са много неща в държава, в която от години законите се пишат с цел узаконяване на усвояването“, посочи Бонев.

Според него трябва да се провери и за наличието на зависимости между фирмите и ръководството на Столичната община, тъй като тук “случайностите” са прекалено много. Огромните разлики между цените са факт и това ощетява и бюджета, и интереса на софиянци, които за същите пари ще получат в пъти по-малко осветление.

https://euractiv.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.