Бойко Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на ГЕРБ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/boyko-rashkov-v-plovdiv-sa-se-kupuvali-glasove-ot-imeto-na-gerb/8975 SvobodnoSlovo.eu
Бойко Рашков: В Пловдив са се купували гласове от името на ГЕРБ

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Това са разкрили полицейските служители в града. Прокуратурата ще установи дали дамаджаните имат някакво правно значение. Това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да предостави повече информация от тук насетне. Това разкри пред Българското национално радио вътрешният министър Бойко Рашков.

„До онзи ден се казваше, че там били неясни нещата, че нямало данни, че ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите - това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив, разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв., така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април“, поясни още той.

На въпрос дали тази схема ще се използа и сега за изборите на 11 юли, Рашков посочи, че се работи от полицейските служители упорито и в тази посока.

„МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но върху тези лица очевдно е имало чадър. Специално ги поздравявам точно тези служители, техният труд е бил омолаважаван от техните началници. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резулатати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов“, каза още Рашков.

По думите му Министерството на вътрешните работи предприема безпрецедентни действия срещу групите за купуване на гласове за предстоящите избори. Рашков съобщи за случай от последните дни, при който в къща в свиленградско село са открити фирмени касови книги с обороти, както и списъци с имена на 28 хиляди избиратели в района.

На въпрос дали МВР работи заедно с прокуратурата, Рашков заяви категорично, че това е така.

„Има образувани вече дела. В Бургас има 9 досъдебни производства и това са предизборни престъпления и три от тях са бързи произвоство. Става дума за купуване на гласове на престоящите избори на 11 юли“, разкри той.

Министърът не пропусна да честити и празника на МВР.

„Искам да поздравя всички служители на МВР с професионалния им празник и да им пожелая здраве, усилие и успехи в работа, те доказват, че могат да постигат резултати, защото МВР има огромен капацитет и е важно той да се използва в името на закона, на българските граждани и на държавата. Смятам, че го постигат това и те имат благодарност от моя страна за своите усилия“, поясни той.

Бойко Рашков коментира и поздрава на бившия министър председател Бойко Борисов към служителите на МВР:

„Не може Борисов да дава оценки, още повече, че той е завършил съвършено друга специалност, че сега едва ли не все едно се работи по милиционерски, и то след 30 години изминали в преход по пътя към демократичното развитие, че сега сме се върнали да работим, така както е работено до 89 - та година, нищо общо няма с това с действителността. Служителите на МВР са много образовани и трябва да бъдат насочвани в правилната посока да изпълняват законовите си задължения“, заяви още Рашков.

По-рано експремиерът Борисов отправи двусмислен поздрав към служителите в Министерството на вътрешните работи:

„Поздравявам служителите на МВР по случай празника им. Бил съм част от системата и знам колко е трудна работата Ви. Затова Ви благодаря за куража и силите! Бъдете търпеливи. Останете професионалисти и не се поддавайте на опитите да Ви върнат към милиционерщината.

Заедно свършихме добра работа. Разбихме контрабандата, свихме битовата престъпност, гарантирахме нулев миграционен натиск. Честит празник!“, написа бившият министър-председател.

По думите на настоящия вътрешен министър Законът за МВР е променян твърде много пъти и затова е важно как се тълкува и прилага този закон:

„Дали се прилага в съответствие с правата норма или така както, например Борисов иска да се случват нещата. Да се насочват полицейските служители към тормоз на определени бизнесмени, на неудобни граждани, те да бъдат притискани като с "бухалки", както и Прокуратурата да се управлява и в момента от Борисов, защото той няма как да знае какво става по една проверка, има ли данни за купуване на гласове в Пловдив. Тази връзка е много странна, вече е дразнещо - кой според вас Прокурорът в държавата - Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев - а това е този, който вчера се изказва от Рибарица, за случаи, за които не би следвало да има информация - това е Борисов“, поясни риторично вътрешният министър.

Frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.