Брадата на Пелов срещу 1.3 млрд. лв. бюджет на МВР – кой победи?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bradata-na-pelov-sreshtu-13-mlrd-lv-byudzhet-na-mvr-koy-pobedi/22496 SvobodnoSlovo.eu
Брадата на Пелов срещу 1.3 млрд. лв. бюджет на МВР – кой победи?

По комичен начин протече днешният извънреден брифинг на прокуратурата и МВР, в което трябваше да бъде дадена информация за убийството на избягалия от централния затвор в София Владимир Пелов.

Първо административният ръководител на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова заяви, че на органите на реда от един месец било ясно, че Пелов се е намирал в родния си Ботевград. Отново по нейните думи външния вид на Пелов бил изцяло променен, тъй като си бил пуснал брада и носел суитчър с качулка на главата.

От думите на прокурор Николова се оказва, че само с наличието на брада и подходяща дреха всеки престъпник в страната би могъл да се укрие успешно от полицията, независимо дали е прост джебчия или упорито издирван от месеци, включително и чрез Интерпол, избягал от затвора и опасен рецидивист. Нещо повече, полицията е неспособна да го открие, въпреки че по собствените думи на разследващите, е знаела местонахождението му от един месец.

Пелов не се е намирал в Пекин или Ню Йорк, а в Ботевград с население малко под 20 000 души. Ако насложим физическите характеристики на избягалия затворник и приблизителната му възраст, едва ли в града има повече от няколко десетки души в града, които могат да предизвикат вниманието на полицията.

Логично е да си зададем въпроса – ако българската полиция не може да открие издирван престъпник при толкова благоприятни за нея условия, тогава защо са постоянните претенции за получаване на повече и повече пари. Бюджетът на МВР е над 1.3 млрд. лв. само за 2018 г., а в началото на годината полицаите получиха и допълнително 100 млн. лв. за заплати…

Случаят „Пелов“ е емблематичен за неспособността на правоохранителните органи в България да вършат работата си. Стартирайки от бягството му от затвора, което се изчерпа с прескачане на отворен прозорец, преминавайки през безпрепятственото му завръщане в родния град, където, о шок, се е укривал и при първото му издирване през 2011 г., и достигнем до убийството му от друг криминално проявен в центъра на Ботевград, след като полицията е имала данни за местонахождението му поне от месец.

Михаил Кръстев, Frognews.bg

.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.