БРЮКСЕЛ ЩЕ РЕШАВА ЗА АФЕРАТА БЕЛЕНЕ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bryuksel-shte-reshava-za-aferata-belene/21157 SvobodnoSlovo.eu
БРЮКСЕЛ ЩЕ РЕШАВА ЗА АФЕРАТА БЕЛЕНЕ

**** Това енергийната министърка Теменужка Петкова няма да съобщи на парламента, представяйки "инвеститорския интерес" за АЕЦ "Белене"

Аферата "Белене" отново се завъртя в оборот, но сега вече е на път окончателно да изгасне. Защото в нея се намеси Еврокомисията.

След питане на евродепутата Светослав Малинов ЕК даде следните отговори:

---------------------------------------------------

"Предишният проект за АЕЦ „Белене“ бе преустановен през 2012 г. Комисията счита, че възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на член 41 от Договора за Евратом.

Новите проекти, които отговарят на критериите, посочени в Регламент (Евратом) № 2587/1999 на Съвета, се съобщават на Комисията в рамките на сроковете, определени в член 42 от Договора за Евратом. След съобщаването и в съответствие с член 43 от Договора за Евратом Комисията уведомява за своето становище по проекта съответната държава членка, в случая Република България."

http://www.europarl.europa.eu/…/document/E-8-2018-004703-AS…

----------------------------------------------------

Т.Е. ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ РЕШАВА ДАЛИ ДА ИМА ИЛИ ДА НЯМА АЕЦ "БЕЛЕНЕ".

И СЛАВА БОГУ!

Тя заяви и следното:

"Комисията отдава първостепенно значение на ядрената безопасност и защитата на гражданите. В този контекст през 2009 г. беше приета, а през 2014 г. беше преразгледана Директивата за ядрената безопасност.

Изменението от 2014 г., прието след ядрената авария във Фукушима, включва нова цел за високо ниво на ядрена безопасност за предотвратяване на аварии и избягване на изхвърляния на радиоактивни вещества. С него също така се изисква от заявителя за лицензия за строителство да извърши оценка на безопасността на площадката и да представи доказателства относно ядрената безопасност. Новата цел за безопасност се прилага за новите ядрени инсталации, за които за първи път се издава лицензия за строителство след 14 август 2014 г.

Всички нови ядрени инсталации трябва да отговарят напълно на целта за ядрена безопасност, посочена в членове 8а—8в от изменената Директива за ядрена безопасност, и проектът им трябва да бъде в съответствие с най-новите международни и европейски стандарти и насоки, които бяха преразгледани след аварията във Фукушима."

**** **** ****

Ще напомня, че в редица публикации посочих, че от двата реактора у нас Атомстройекспорт е доставил само единия. Това е прекрасен повод да го засъдим на абритраж и да си върнем половината от 1.2 милиарда, за които осъдиха НЕК. Но управляващите не го правят, а така наречената им "опозиция" не ги пита.

Пояснявам!

1. Вторият реактор, дето уж беше за АЕЦ "Белене" отдавна може да го видим не само монтиран, но и работещ

Още преди години ви информирах, че единият реактор от "българските" е монтиран на Тянванската АЕЦ в Китай и показах съответните снимки от китайските репортажи за събитието. Пуснах и видео в тогавашното ми ТВ предаване.

2. После ви уведомих, че другият „наш” реактор е монтиран на Ростовската АЕЦ в Русия.

За нас остана и ни беше доставена една антика от завод "Атоммаш" във Волгодонск, произведена преди Чернобилската авария (те са 5 бр. - една е поставена пред входа на завода като паметник на атомния реактор).

Още един повод за арбитражен иск от наша страна, обаче никой от политическия елит не го иска.

Такава наглост и кражби на управляващи и опозиция с тази афера е възможна само у нас поради липсата на достатъчен обществен контрол и натиск.

Като бял ден е ясно, че Европейската комисия ще спре проекта, но за откраднатите милиарди и тези, които тепърва ще се крадат, отговорността на крадците трябва да търсим ние.

Григор Лилов

Резултат с изображение за БЕЛЕНЕ

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.