ЦАЦАРАТУРАТА Е БУХАЛКАТА НА ШАЙКАТА

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/cacaraturata-e-buhalkata-na-shaykata/20604 SvobodnoSlovo.eu
ЦАЦАРАТУРАТА Е БУХАЛКАТА НА ШАЙКАТА

Днес видният юрист, Главният прокурор на България Цацаров реши, че адвокатите трябва да бъдат притиснати и поставени на мястото им. Не можело адвокатски кантори да бъдат използвани за укриване на документи, следователно всяка адвокатска кантора може да бъде претърсвана, документи на клиенти – иззети, а адвокатът – принуден да наруши адвокатската тайна.

Не знам колко хора осъзнават последствията от подобно нещо. Независимата адвокатура е гарант за защита на правата на хората. Особено днес, когато са приети „тайните“ арести и всеки един неудобен на властта може да стане обект на наказателно преследване и съдебни дела с цел да бъде смачкан и накаран да мълчи. Независимостта на адвокатурата и адвокатската тайна са гарантирани от Конституцията, от международни актове и българското законодателство. Но изведнъж тя стана неудобна на управляващите. Защото техните жертви трябва да бъдат и лишени от правото на защита! От правото да могат спокойно да споделят с адвоката си какво се е случило и да обсъдят защитата си.

Още по-лошо, днешното изказване е ЗНАК – за адвокатите, които се наемат да защитават неудобните за властта – вече има случаи на дисциплинарни производства, на данъчни проверки, на повдигнати обвинения на адвокати, които са направили избора си да защитават тези, които не се вписват в схемата на управляващата шайка.

Адвокатската защита е право на всеки гражданин. И какво ще стане, ако адвокатите откажат да защитават неудобните. Ще се назначават удобни служебни защитници, които може и да нарушат професионалната си етика да защитават клиентите си.

Независимият съд вече е притиснат достатъчно. Дори съдия Лозан Панов, уважаван професионалист, съобразяващ се само с върховенството на закона, не е пожален, а са положени всички усилия на държавата машина да бъде отстранен, за да могат съдебните решения да бъдат удобни на управляващите.

Прокуратурата вече е ясна. Жалкото е, че възлагахме надежди, че може да е гарант за законността в държавата, а се оказа, че вместо защита, стана бухалка в ръцете на управляващата шайка.

Сега е ред на независимата адвокатура. Защото не всички адвокати защитават престъпници, не всички вземат огромни хонорари за сигурна оправдателна присъда, не всички се опитват покрай закона да оправдаят клиентите си. Спомнете си това, когато имате нужда от правна помощ. Защото същността на адвоката е да бъде защитник – срещу другите, които нарушават правата ви, срещу държавата и общината, които действат противозаконно срещу вас.

При всички диктатури се опитват да се овладеят съдебната система, прокуратурата, а адвокатите да бъдат смачкани. Шайката действа по традиционните утъпкани пътища на диктаторите.

След обиските и повдигнатите обвинения какво ни чака? Тайни арести на адвокати, арести на децата им? Претърсвания и лични обиски? Изземване на поверителни документи на клиентите им? Докъде ще стигнат гербавите в наглостта и престъпването на закона?

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.