ЦГМ иска да се вдигнат цените за паяк и скоби, губели милиони от неправилно паркирани коли

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/cgm-iska-da-se-vdignat-cenite-za-payak-i-skobi-gubeli-milioni-ot-nepravilno-parkirani-koli/5528 SvobodnoSlovo.eu
ЦГМ иска да се вдигнат цените за паяк и скоби, губели милиони от неправилно паркирани коли

Цените, които са определени от Столичния общински съвет за репатриране на един автомобил и за поставяне на скоба, са съответно 60 и 30 лева. Тези цени са гласувани на базата на разчетите преди 10 години. Данните показват, че едно репатриране реално струва 126 лева и 45 стотинки, а поставянето на скоба 43 лева и 32 стотинки.

Това заяви Румяна Милова, член Съвета на директорите на ЦГМ, по БНТ. Една част от приходите от платеното паркиране в синя и зелена зона отиват за покриване на тези разлики в парите, вместо да бъдат инвестирани в инфраструктура, каквито са очакванията на гражданите. Това са около 4 млн. лева по разчетите до ноември 2021 г., обясни Милова.

По думите ѝ нарушителите се увеличават, като голяма част от тях профучават покрай входовете на буферните паркинги, където биха могли да паркират абсолютно безплатно, ако ползват карта за градския транспорт. Къде може да се намери толкова евтино паркиране - 365 лв. годишна карта за целия градски транспорт и безплатен паркинг срещу това, попита риторично Милова.

На Цариградско шосе, където буферният паркинт е с 1200 паркоместа, се използват само 25%. Една част от колите предпочитат да паркират в центъра, спират в нарушение и ние сме длъжни да ги санкционираме, даде пример тя.

Според Румяна Милова, ако се вземе решение за увеличение на глобите, дисциплината на гражданите ще се повиши. 

За 9 месеца през миналата година са репатрирани 32 хиляди и 100 автомобила, уточни тя.

offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.