Чест за Бургас, градът ще е домакин на Европейския морски ден

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/chest-za-burgas-gradat-shte-e-domakin-na-evropeyskiya-morski-den/25068 SvobodnoSlovo.eu
Чест за Бургас, градът ще е домакин на Европейския морски ден

Бургас е избран за домакин на Европейския морски ден през месец май 2018 г. По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз тук ще дойдат представители на пристанища, корабоплавателна индустрия, клъстери, екологични асоциации, синдикати, научни и изследователски институции, местни, регионални, национални и европейски власти, за да обсъдят и предприемат съвместни дейности за развитие на морския сектор. Това е отлична възможност градът ни да покаже своя потенциал пред хора с власт и финансова мощ.

Междувременно Община Бургас, съвместно с партньори от Австрия, Румъния, Сърбия, Словакия, Унгария и Хърватия изпълнява проект "Регионално и транспортно развитие на региона Дунав - Черно море към транснационален и многопристанищен регион - портал към Каспийския регион и Далечния изток", финансиран по програма за трансгранично сътрудничество "Дунав" 2014-2020 г. Общата му цел е да подпомогне съвместната работа между всички заинтересовани страни (пристанища, пристанищни оператори, публични органи, университети, предприятия, спедитори и др.) за повишаване привлекателността на региона Дунав и Черно море по отношение на морския и вътрешноводния транспорт и превръщането му в "портал", свързващ Централна Европа и Черно море с Каспийския регион и Далечния изток.

В рамките на проекта е изготвен анализ на съществуващите видове товари, въз основа на вече направени проучвания, хармонизиране на индикатори и допълване на данни с липсваща информация.

Резултатите ще бъдат представени на регионален форум, който ще се проведе на 27 юни 2017 г. (вторник) в Конферентната зала на хотел "Приморец", гр. Бургас.

По време на форума представители на Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската Комисия ще очертаят общите рамки на предстоящата годишна среща на европейската морска общност /Европейски морски ден/ догодина в Бургас - организация и подготовка.

Вашият опит и експертиза по темите ще допринесат за постигане на по-качествени резултати по проекта, както и за доброто представяне на град Бургас като домакин на това мащабно европейско събитие. Моля да потвърдите Вашето участие в семинара до 23 юни /петък/ на е-mail: [email protected] или на тел. 056/907 430.

ПРОГРАМА

13:30 - Откриване;

13:40 - Представяне на проект DBS Gateway Region - цели, дейности и очаквани резултат

13:55 - Състояние на Дунавско-Черноморския регион и възможности за неговото развитие. Анализ на потенциала на региона на р. Дунав и Черно море. Капитализация на съществуващите данни и проучвания.;

14:15 - Дискусия по избрани теми с участващите заинтересовани страни.

Европейски морски ден Бургас 2018

14:45 - Събитие на Главна дирекция "Морско дело и рибарство на Европейската комисия";

15.15 - Интегрирана морска политика в контекста на председателството на България на Съвета на ЕС 2018 г.;

15:30 - Инициативен комитет за подготовка и провеждане на Европейски морски ден Бургас'2018.

В бургаския семинар през следващата седмица ще участват Клаус Шулце от Главна дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия, кметът Димитър Николов, зам.-кметът на община Бургас - Руска Бояджиева, директорът на дирекция "Европейски политики" в Община Бургас - Мая Велчева, Любомир Сяров от "ТРАНСМОДАЛ" ООД, бургаският народен представител Ивелина Василева и др

Чест за Бургас, градът ще е домакин на Европейския морски ден

cross.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.