ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ, БЪЛГАРИ!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/chestito-osvobozhdenie-balgari-2/20177 SvobodnoSlovo.eu
ЧЕСТИТО ОСВОБОЖДЕНИЕ, БЪЛГАРИ!

Честит Трети март! 141 години свободна и независима България. В Сан Стефано се подписва мирен договор между Русия и Османската империя, като в него се залага създаването на свободна България на цялата територия, населена с българи. Дни, в които българите след петстотин години робство, най- накрая могат да се нарекат свободни. Дни, в които осъзнават, че жертвите в Априлското въстание, в Батак, Перущица, Панагюрище, не са били напразни, че писмото, написано с кръв от Тодор Каблешков и развятото българско знаме от Райна Княгиня, са били първия знак за свободата. Защото ако не бяха жертвите, нямаше да има и освобождение.

Българите откупиха с кръв свободата си. С помощта на православния руски народ, който за първи път в историята започна война за освобождение на друг народ – на българския. И макар днес да чуваме много противоречиви мнения, безспорно е едно – без Русия, България може би още щеше да бъде под робство, част от Турция. Или разпокъсана между съседните държави. Затова поклон и дълбока благодарност на руския народ за дадените жертви, за помощта, за подпомагането на младата българска държава.

И да си припомним, че точно нашите европейски съюзници сега, наложиха на Берлинския конгрес орязването на териториите на младата българска държава и разпокъсването на българския народ. Свързано с десетки хиляди жертви в македонските въстания, сред тракийските бежанци, българите от Добруджа. Излишни жертви, дадени заради интересите на европейските държави. Които пет века подкрепяха Османската империя и не помогнаха на християните в България за свободата им.

Свободата е процес, тя трябва да се завоюва всеки ден. Забравим ли и за миг героизма и саможертвата на българите, загинали за България, сме обречени да повтаряме историята. Без значение колко е тежко, без значение кои са господарите, без значение коя империя ни налага законите и властта си, не трябва да забравяме, че сме българи, че сме древна държава, че сме народ на войни и силни мъже и жени, които не се предават. След всяка нощ изгрява слънце. Да не забравяме колко е било трудно преди 141 години да се съгради държава от нищото.

Освобождението е началото на Третата българска държава. Трети март е и ще остане най-големият национален празник. Защото нито Съединение, нито независимост щеше да има, ако го нямаше денят на Освобождението ни от турско робство. И помощта, която сме получили, не принизява голямата победа, която е извоювал и българският народ с борбата си и въстанията срещу поробителя. Със смелия си дух, с твърдата вяра на православието, със съзнанието, че сме българи.

Да помним! Българи сме! Свободата трябва да се завоюва всеки ден. И да не допускаме това, което сме постигнали, да го загубим заради безучастността и апатията си. Защото България заслужава да я има! Децата ни заслужават да имат Родина, да помнят историята си, да развяват на всеки Трети март българското знаме и да рецитират „Аз съм българче!”.

Честит празник, българи!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.