Цветеслава Гълъбова: Брутално изродско отношение към дементно болни

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/cveteslava-galabova-brutalno-izrodsko-otnoshenie-kam-dementno-bolni/17336 SvobodnoSlovo.eu
Цветеслава Гълъбова: Брутално изродско отношение към дементно болни

Брутално изродско отношение към дементно болни  Двадесет и първи век, вторият по големина град в България, социално заведение, незнайно защо наречено център за настаняване от СЕМЕЕН тип, кое му е семейното не е ясно, но парите се усвояват добре  Видях една управителка, която без грам свян, срам или друго чувство, подсказващо, че знае какво е състрадание, съчувствие или поне съвест. Не, тя е горда директорка на социално заведение. Да, работещите там получават мизерни заплати, което води до нулева възможност да бъдат избрани хора с адекватен рационален и емоционален интелект.

Обичайно са емоционални примитиви, за които упражняването на насилие и агресия към по-слабите от тях е въпрос почти на чест. Няма достатъчно желаещи и затова се назначава, който дойде. Като брой персонал болногледачите и сестрите също са крайно недостатъчни.

Тази работа е много тежка, уморителна и изхабяваща, което налага съотношението медицински персонал към болни да е най-много 1/3, а в тези институции обичайното е 1/10-15. Но, това не ги извинява. Нито пък извинява социалното министерство и АСП, които не са направили достатъчно да се отстранят причините за тези безобразиЯ. Да, безобразия, защото знам и съм сигурна, че не е единственото такова. Както знам и съм сигурна в отношението на обществото у нас към хората с ментални увреди. Те са лесна плячка и биват системно отхвърляни, унижавани и често малтретирани. Да, има и чудесни примери с нормално и човешко отношение, но те все още се броят на пръсти.

Системите за обгрижване на хората с ментални увреди са тежко УВРЕДЕНИ и бюрократични, хората са "случаи", чийто близки и лична история не представлява интерес за чиновниците по бюрата, разписващи се срещу повече от прилични заплати и още по-прилични бонуси.А дементните, психично болните и зависимите да правят, каквото си знаят.

За това как една неизлизала от социалното заведение жена е била на стационар, пък то и домашен/дневен, е ясно.

Лечебното заведение е търговско дружество и му трябва оборот. И направеното е съвсем законно вероятно, ако е било във формата дневен/домашен стационар. Това е една форма на стационарно лечение, която си има своето място и приоложение, но с нея може и да се злоупотреби. Което, смея да твърдя, че често се случва в лечебните заведения - търговски дружества.

Търговия и здравеопазване и социални дейности не са съвместими. Не може леви политики да се правят с десни средства, не може. Но лобитата мислят друго и действат в желаната от тях посока. Ето го резултатът - малтретирани, унизени, бити и насилвани МЕНТАЛНО болни хора! СРАМ И ПОЗОР!!!!

Снимка на Цветеслава Гълъбова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.